Σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας παράνομης βίας 

Εξηγήσεις για δυο αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος καλείται να δώσει σήμερα σε ποινικό δικαστήριο ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος. Η υπόθεση αφορά στις απειλές στις οποίες φέρεται να είχε προβεί ο κ. Ματθαιόπουλος σε βάρος του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιοτσιου προκειμένου ο τελευταίος να συγκαλύψει όσους ευθύνονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα.

Σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας παράνομης βίας (πλημμελήματα). Τη δίωξη είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, έπειτα από τη μήνυση που είχε υποβάλει ο κ. Λιότσιος, καταγγέλλοντας πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι. Να σημειωθεί ότι ο κ. Λιότσιος είχε οριστεί πραγματογνώμονας από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά. Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφερθεί στις πιέσεις που δέχθηκε και στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος είχε διενεργήσει την ανάκριση για το Μάτι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, φέρεται, μεταξύ άλλων, να απειλούσε τον κ. Λιότσιο, ζητώντας του – με αγοραίο μάλιστα λόγο – να θάψει τα όποια στοιχεία που είχε συγκεντρώσει. «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε… Φτιαχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ αρ@@@ σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα», ήταν μόνο κάποια από τα λόγια που φέρεται να είπε ο κ. Ματθαιόπουλος στον πραγματογνώμονα.

Μάλιστα, ο κ. Λιότσιος, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση για το φονική πυρκαγιά, είχε στραφεί με τη μήνυσή του όχι μόνο σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου αλλά και σε βάρος κατά παντός άλλου υπευθύνου που ενδεχομένως προέκυπτε στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Ο ίδιος είχε προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον κ. Ματθαιόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η δίωξη αυτή σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε γίνει γνωστή λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισαγγελέα τον περασμένο Οκτώβριο για παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων σχετικά με τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Μεταξύ των προσώπων για τα οποία ο εισαγγελέας ζήτησε παραπομπή σε δίκη, είναι και ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως επίσης και οι Σ. Τερζούδης, Γεώργιος Πορτοζούδης, Ιωάννης Καπάκης, Ρένας Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, κ.ά. Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως (πλημμελήματα).

πηγή protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...