Πως θα γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Πως θα γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
Χωρίς τελικό αποτέλεσμα είναι οι μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, ωστόσο υπάρχει ήδη ένα επικρατέστερο σενάριο που προβλέπει τσεκούρι 20% στους δικαστικούς και διπλωμάτες και μικρότερες μειώσεις στις άλλες κατηγορίες.

Λόγω της… υπουργικής ασυμφωνίας, το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική απόφαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι σε 15 μέρες θα πρέπει να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το «Βήμα», η λύση θα βρεθεί κάπου στη μέση. Οι υπουργοί θα αναγκαστούν να δεχτούν κάποιες νέες μειώσεις, ενώ το υπουργείο δεν θα επιμείνει στο γνωστό «μείωση 12,4% για όλους».

Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια έχει ως εξής:

    Οι μισθοί των ένστολων σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας θα μειωθούν κατά 5% από 1 Ιανουαρίου 2012.
    Οι μειώσεις σε καθηγητές και αρχιερείς θα είναι της τάξης του 10-12%. Δεν θα μειωθούν ομως καθόλου οι μισθοί των απλών ιερέων. Αντίθετα, ο μισθός του Μητροπολίτη θα πέσει από τα 2250 ευρώ στα 1900 ευρώ. Παράλληλα, από 1 Ιανουαρίου 2014 θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Στους γιατρούς του ΕΣΥ οι μειώσεις θα είναι μέχρι 8%, για να μην προκληθούν αντιδράσεις στα νοσοκομεία.
    Οι υπόλοιπες περικοπές θα γίνουν σε διπλωμάτες και δικαστές, οι οποίοι τελικά θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς τους. Μάλιστα, σε αυτούς του κλάδους το τσεκούρι θα φτάσει το 20%, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δικαστικοί και οι διπλωμάτες έχουν προνόμια που δεν έχουν μειωθεί καθόλου από τις κατά καιρούς περικοπές.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...