Πόσο υγιείς είναι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όταν τις ακολουθούμε για μακρό χρονικό διάστημα?

 

 

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη υγεία.

Έρευνα που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Γερμανία διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ατόμων με την πάροδο του χρόνου.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε πως η μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων είναι η καλύτερη για τη μακροζωία, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αποβεί εις βάρος της γενικής υγείας, τουλάχιστον όταν ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η νέα μελέτη, χρησιμοποίησε στοιχεία από τις διατροφικές συνήθειες περίπου 25.000 ατόμων, που συλλέχθηκαν μέσω της Εθνικής Έρευνας για την Εξέταση της Υγείας και της Διατροφής μεταξύ των ετών 1999 και 2010. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν την χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων από τους υπόλοιπους είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από αγγειακές παθήσεις και 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες.

 

 

Τονίζεται δε ότι υπάρχουν συνέπειες όταν αποκλείουμε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, ειδικά αν δεν αντικατασταθεί με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Στην περίπτωση των υδατανθράκων, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν εξαλείψουν τα τρόφιμα όπως το ψωμί, ή αντικαταστήσουν τους υδατάνθρακες με κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάνοντας μια διατροφή υψηλή σε ζωικά προϊόντα αντί φυτικών προϊόντων, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου, ειδικά αν καταναλώνει κυρίως επεξεργασμένα ζωικά τρόφιμα.

Όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά. Επομένως, όλες οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό κάποιων από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Επιπλέον όταν το άτομο δεν τρώει υδατάνθρακες πρέπει να φάει κάτι άλλο.  Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που κάνουν διατροφή χαμηλών υδατανθράκων έχουν την τάση να καταναλώνουν πρωτεΐνες υψηλότερες σε λίπος. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή φυτικών ινών που έχουμε, οι οποίες είναι εξαιρετικές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, για τη μείωση της χοληστερόλης και για την αίσθηση πληρότητας και κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη διατροφή ή τις  δίαιτες με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων, ειδικά εκείνες που προσφέρουν  λιγότερο από το 26% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από υδατάνθρακες. Οι κίνδυνοι δε μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονοι όταν το επίπεδο αυτό μειώνεται κάτω από το 10%.

Οι μελετητές βέβαια συνιστούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε ανεξαρτήτως της ποσότητας που λαμβάνουμε ημερησίως. Το ιδανικό είναι να συμπεριλαμβάνεται ένα μικρό μέρος υδατανθράκων σε όλα μας σχεδόν τα γεύματα. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε είναι να επιλέγουμε προϊόντα ολικής αλέσεως (όπως πχ τα δημητριακά), μαύρο ανεπεξέργαστο ρύζι, μαύρα ζυμαρικά, φρούτα, γλυκοπατάτες, quinoa και όχι λευκά αρτοσκευάσματα και μπισκότα!!!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...