Πότε και από πού αρχίζει η υποχώρηση του καύσωνα

Πότε και από πού αρχίζει η υποχώρηση του καύσωνα
Θα διατηρηθούν και την Τετάρτη οι υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ τα πρώτα δείγματα υποχώρησης του καύσωνα θα εκδηλωθούν στα βόρεια της χώρας.
Η ουσιαστική ανάσα δροσιάς θα έρθει από την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν από τα βόρεια προς τα νότια

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως τα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σε μικρή πτώση στα βόρεια, ενώ στα νότια θα φθάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Στην Αττική την Τετάρτη προβλέπεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια κυρίως ανατολικά, η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει επίσης αίθριος καιρός, ενώ τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 ως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Τις υψηλότερες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού έδειξε την Τρίτη ο υδράργυρος, φτάνοντας και στους 40 βαθμούς Κελσίου στις Σέρρες και στο Λεωνίδιο.

Τους 39 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στην Κόνιτσα, τη Λάρισα και τη Σπάρτη, στους 38 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στους 37 στη Θεσσαλονίκη και τους 36 σε Μυτιλήνη και Σάμο.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς υπό σκιά, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να προσπαθούν να δροσιστούν με όποιον τρόπο μπορούν και τους τουρίστες να επισκέπτονται τον ιερό βράχο της Ακρόπολης έχοντας προμηθευτεί νερό και χυμούς.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πυρκαγιά

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για ορισμένες περιοχές της χώρας την Τετάρτη, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

    Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της περιοχής Τροιζηνίας)
    Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας
    Νότια Εύβοια
    Σποράδες
    Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
    Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
    Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
    Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα

Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών ενόψει καύσωνα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Μεταξύ άλλων είναι:

    Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
    Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.
    Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
    Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
    Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
    Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή συσκευές κλιματισμού.

Οι γιατροί τονίζουν ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κλπ. Κατά συνέπεια ιδίως οι ανήκοντες σε αυτές τις ομάδες, αλλά και οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κλπ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...