Πώς να αποφύγετε τις “γιορτινές εκρήξεις θυμού” του παιδιού σας

Πώς να αποφύγετε τις
Οι εκρήξεις θυμού χαρακτηρίζουν όλα τα νήπια, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αναπτυξιακή φάση κατά την οποία τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμα πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους κι έτσι ξεσπούν σε φωνές και κλάματα κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που δεν τους αρέσει.

Θα περίμενε κανείς ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών τα ξεσπάσματα αυτά θα μειώνονταν, αφού πρόκειται για μέρες αφιερωμένες στα παιδιά με πολλά δώρα και χαρούμενη διάθεση. Κι όμως τις μέρες των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανόν οι εκρήξεις θυμού των παιδιών να αυξηθούν και ας δούμε γιατί:

Ατέλειωτα ψώνια. Αν είστε αναγκασμένοι να έχετε τα παιδιά μαζί όταν πηγαίνετε στα μαγαζιά, τότε μάλλον σας περιμένει ένα μικρό ή μεγαλύτερο ξέσπασμα. Τα μικρά παιδιά κουράζονται από τις πολύωρες αγορές, την αναμονή στα ταμεία, την κίνηση στον δρόμο κλπ. Αν μπορείτε αφήστε τα σπίτι ή διαφορετικά ξεκινήστε από τώρα τα ψώνια και αποφύγετε τις τελευταίες μέρες του πανικού.

Πολλοί επισκέπτες. Αν συνηθίζετε να κάνετε ρεβεγιόν ή να καλείτε πολύ κόσμο στο σπίτι, ίσως βρεθείτε αντιμέτωποι με τη γκρίνια των παιδιών σας. Πολλά παιδιά αγχώνονται με τον πολύ κόσμο και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που δεν βλέπουν συχνά. Προετοιμάστε το μικρό σας από πριν και πείτε στους καλεσμένους σας ότι απλά χρειάζεται λίγο χρόνο μέχρι να ξεθαρρέψει.

Δώρα, δώρα, δώρα. Ναι, σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα δώρα, όμως δεν είναι καθόλου παράξενο να δείτε το μικρό σας να ξεσπά σε κλάματα, γιατί δεν πήρε το δώρο που ήθελε ή γιατί ξαφνικά έσπασε το παιχνίδι που μόλις πήρε στα χέρια του. Πείτε του ότι δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσουν όλα τα δώρα το ίδιο, ωστόσο διδάξτε του ότι αυτοί που μας δίνουν ένα δώρο, μας αγαπούν, γι’ αυτό πρέπει πάντα να λέμε «ευχαριστώ».

Gourmet φαγητό. Συνήθως στις γιορτές όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε πιο πρωτότυπες και ιδιαίτερες συνταγές. Κι αν οι ενήλικες εκτιμούν τις γιορτινές και gourmet γεύσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρά παιδιά. Φροντίστε πάντα να έχετε φαγητό που αρέσει στο παιδί σας, διαφορετικά μάλλον θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα ακόμα ξέσπασμα.

Άγιος Βασίλης. Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τον Άγιο Βασίλη, ωστόσο είναι και μερικά που τον φοβούνται. Μην επιμένετε να βγάλετε φωτογραφία το μικρό σας με τον Άγιο Βασίλη, αν βλέπετε ότι δεν θέλει και αντιδρά. Μην το πιέζετε και δοκιμαστε πάλι του χρόνου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...