Πώς ξέρουν οι πετεινοί πότε να λαλήσουν

Πώς ξέρουν οι πετεινοί πότε να λαλήσουν
«Εσωτερικό ρολόι» που τους ειδοποιεί πότε πρέπει να «λαλήσουν» διαθέτουν οι πετεινοί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

«Το λάλημα του πετεινού συμβολίζει τη χαραυγή σε πολλές χώρες, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πετεινός κοκορίζει επειδή διαθέτει κάποιο βιολογικό ρολόι ή απλά αντιδρά σε εξωτερικούς παράγοντες», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Takashi Yoshimura.

Σε μια προσπάθεια να λύσουν το μυστήριο οι ερευνητές υπέβαλαν 40 πετεινούς σε συνθήκες συνεχούς φωτισμού και κατέγραφαν κάθε πότε λαλούσαν.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πετεινοί λαλούσαν την αυγή, ανεξαρτήτως με το αν υπήρχε φως ή όχι, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό κιρκαδικό ρολόι και ότι το κοκόρισμά τους δεν επηρεάζεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες.

Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και άλλων ζώων.

«Ακόμα δεν ξέρουμε γιατί οι σκύλοι γαυγίζουν και οι γάτες νιαουρίζουν. Μας ενδιαφέρει ο μηχανισμός αυτής της γενετικά ελεγχόμενης συμπεριφοράς και πιστεύουμε ότι οι πετεινοί παρέχουν ένα εξαίσιο παράδειγμα», τόνισε ο Δρ. Yoshimura.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...