Πώς πέρασαν οι βόμβες από τα αεροδρόμια της Γαλλίας και της Γερμανίας

Αφού τα εκρηκτικά είναι άμεσα ανιχνεύσιμα

Ξέφραγα αμπέλια πολύ μεγαλύτερα από τη διαλυμένη λόγω κρίσης Ελλάδα αποδείχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, και ένας «σωρός» υπηρεσίες των χωρών αυτών, από τις οποίες πέρασαν ανεμπόδιστα τα τρομοδέματα με αποδέκτες τον Βόλγκαγκ Σόιμπλε και τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας και την ασφάλεια διεθνών αεροδρομίων όπως αυτά της Φρακνφούρτης και του Παρισίου, στα οποία προσγειώθηκαν οι φάκελοι με τις βόμβες από την Ελλάδα αλλά δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Αεροδρόμια, που εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο και θα έπρεπε να έχουν δρακόντεια μέτρα προστασίας μετά τα δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη την τελευταία διετία, δεν κατάφεραν να βρουν εκρηκτικά τα οποία είναι άμεσα ανιχνεύσιμα με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν με χαρακτηριστική ευκολία στα τοπικά ταχυδρομεία.

Αλλά και εκεί κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό, στέλνοντάς τα στον τελικό προορισμό τους, παρόλο που οι παραλήπτες τους ήταν πρόσωπα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «στόχοι» υψηλού κινδύνου.

Τα πακέτα με την πυρίτιδα «ταξίδεψαν» ανενόχλητα μέχρι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο και τα γραφεία του ΔΝΤ στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου και εκεί πέρασαν άνετα τους κατά τα άλλα αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο.

Το ένα πακέτο με αποδέκτη στον Σόιμπλε δεν ανοίχτηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου, που το θεώρησε ύποπτο.

Το άλλο, όμως, έσκασε στα χέρια μιας άτυχης υπαλλήλου του ΔΝΤ, που γλίτωσε από θαύμα.

Πολλές είναι οι απορίες που γεννώνται μετά από αυτή τη διπλή εγκληματική ολιγωρία των γερμανικών και γαλλικών αρχών, όμως η μεγαλύτερη που χρήζει διερεύνησης είναι σχετικά με την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και μέτρων ασφαλείας σε χώρες που αυτοχαρακτηρίζονται ως υποδείγματα τάξης και οργάνωσης.
 

Μετά τον Σόιμπλε, βόμβα και στο ΔΝΤ

Φόβοι για μαζική αποστολή τρομοδεμάτων από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη εκφράζονται μετά τη νέα βόμβα που εστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι μόλις 24 ώρες μετά το πακέτο με εκρηκτικά προς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και στο πρώτο «χτύπημα» με αποδέκτη τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών και δήθεν αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη, για το οποίο μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», έτσι  
και χθες ο παγιδευμένος φάκελος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ταχυδρομήθηκε επίσης από την Ελλάδα ενώ «αποστολέας» αυτή τη φορά εμφανιζόταν ο Βασίλης Κικίλιας.

Μόνο που στη δεύτερη επίθεση, σε αντίθεση με αυτή στο Βερολίνο, ο μηχανισμός εξερράγη στα χέρια μιας υπαλλήλου του ΔΝΤ, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και το πρόσωπο.

Όπως αποκάλυψε o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο φάκελος έφερε διεύθυνση γραφείου που χρησιμοποιούσε ο κ. Κικίλιας στο παρελθόν. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως το δέμα προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιείχε μικρή ποσότητα πυρίτιδας – περίπου 31 γραμμάρια- ενώ αντίστοιχη εκρηκτική ύλη εκτιμάται οτι περιέχει και ο δεύτερος φάκελος.

Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι παραλήπτης ήταν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ στη συνέχεια ως τελικό αποδέκτης αναφερόταν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.

Την αρχική πληροφορία για τον Τόμσεν μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ωστόσο αργά το απόγευμα άλλα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν τον Φρανκς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί επισήμως ποιος ήταν πραγματικά ο προορισμός του.

«Πρόκειται για επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στο όρος Φαρον, στην Τουλόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν τρομοκρατικό χτύπημα.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη βίας».

Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για δυο πανομοιότυπα περιστατικά προβοκάτσιας, με διαφορά λίγων ωρών και στόχους υψηλού συμβολισμού και παρά το γεγονός ότι για το τρομοπακέτο στο Παρίσι δεν υπάρχει –μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές – ανάληψη ευθύνης, θεωρείται βέβαιο πως αμφότερα έχουν την «υπογραφή» των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς εκφράζονται φόβοι και για νέες αποστολές βομβιστικών μηχανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξάλλου, η οργάνωση των «Πυρήνων» έχει ξανακάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν με μαζική αποστολή 14 «εκρηκτικών» δεμάτων στις 3 Νοεμβρίου του 2010, σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υπενθυμίζεται ότι και τα ξημερώματα της Τετάρτης, επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό πραγματοποιήθηκε και στο βιβλίο του Άδωνι Γεωργιάδη στην Κηφισιά με τη συνδεσμολογία να παραπέμπει επίσης στους «Πυρήνες».
 

Ενημέρωση Κικίλια

Από την πρώτη στιγμή που οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν το Νίκο Τόσκα για την εμπλοκή του ονόματος του Β.Κικίλια στην υπόθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ για όλες τις εξελίξεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα, ο Βασίλης Κικίλιας θα συναντηθεί τόσο με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωσταντίνο Τσουβάλα όσο και με τον Ν. Τόσκα, από τους οποίους ζήτησε ραντεβού προκειμένου να λάβει πλήρη γνώση του σοβαρού συμβάντος.

Ο κ. Τόσκας εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι δράστες αυτών των ενεργειών χρησιμοποιούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την αποστολή των δεμάτων ως «ενέργεια προσβολής κατ’ αυτούς του πολιτικού συστήματος» όπως είπε και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε».

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ακόμη πως είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το τι έγινε ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ελέγχου.

«Προσπαθούμε να δούμε τι δεν πήγε καλά» δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν και η αστυνομία δεν διενεργεί τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, είναι εν γένει υπεύθυνη για την ασφάλεια στη χώρα.
 

Αντίδραση από τη ΝΔ

«Η στοχοποίηση στελεχών της ΝΔ θα αποτύχει παταγωδώς» επισημαίνει η ΝΔ με αφορμή τα δέματα με τα εκρηκτικά που απεστάλησαν σε Σόιμπλε και ΔΝΤ αναγράφοντας ως αποστολείς τους Α. Γεωργιάδη και Β. Κικίλια.

Παράλληλα, η ΝΔ εντοπίζει το μείζον πρόβλημα ασφαλείας που προκύπτει από αυτές τις ενέργειες.

«Το δεύτερο κρούσμα αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού από την Ελλάδα αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας το «τρομοπακέτο» στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

«Επιβάλλεται, να αποδοθούν ευθύνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε άλλη πιθανή τρομοκρατική πράξη» σημειώνει η η αξιωματική αντιπολίτευση.
 

 «Σχέδιο Νέμεσις»

Τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβαν την ευθύνη για το πακέτο με τα εκρηκτικά με παραλήπτη τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνοντας λόγο για τη δεύτερη πράξη του σχεδίου «Νέμεσις».

«Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αντεξουσιαστικού χώρου indymedia.

Οι συντάκτες του, ωστόσο, δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο επιχειρησιακό τους σχέδιο ή για το στόχο που επέλεξαν, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα.

Οι ίδιοι, πάντως, απειλούν ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους τονίζοντας ότι επανέρχονται «δυνατά» παρά την περιρέουσα ατμόσφαιρα που τους ήθελε εξουδετερωμένους.

«Μετά από τόσες φορές που υπουργοί και αρχηγοί της αστυνομίας δήλωναν στα media ότι έχουν καταφέρει να μας “εξαρθρώσουν” και ότι “η Σ.Π.Φ. τελείωσε”. Μετά από την ένταξη της Σ.Π.Φ. στις λίστες με τις “τρομοκρατικές” οργανώσεις του State Department στην Αμερική και της Europol στην ΕΕ …συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά» προειδοποιούν.
 

Τρόμος σε όλη την Ευρώπη

Την ίδια ώρα εκφράζονται έντονοι φόβοι για το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί και άλλα δέματα – βόμβες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ζητηθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι σε ταχυδρομεία, αεροδρόμια και υποψηφίους στόχους.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγία προς όλους τους παραλήπτες δεμάτων από την Ελλάδα
στην οποία τους ζητά να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Παράλληλα, ζητά από τις ελληνικές αρχές πλήρη διαλεύκανση. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκίντερ Κρίνγκς δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Rheinische Post:
 
«Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές γρήγορη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για να εντοπιστούν οι δράστες. Είναι αυτονόητο ότι οι γερμανικές αρχές θα συνδράμουν τις ελληνικές».
 

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Αντιτρομοκρατική έχουν ζητηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από τις γερμανικές και τις γαλλικές αρχές σχετικά με τη συνδεσμολογία του εκρηκτικών μηχανισμών ή άλλων  ευρημάτων.

Ερωτήματα προκαλεί η «ανεμπόδιστη» αποστολή των τρομοπακέτων  αλλά και η διαδρομή που ακολούθησαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προσπαθούν να διαπιστώσουν από ποιο ταχυδρομείο έφυγε ο φάκελος και  πώς πέρασε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο από όπου έφυγε για Γερμανία.

Παράλληλα, «χτενίζουν» τα κέντρα διαλογής των ΕΛΤΑ για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων ύποπτων δεμάτων.

Οι ελληνικές Αρχές αναζητούν και άλλους πιθανούς φακέλους με νέους στόχους. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ αναλύει εξονυχιστικά όλες τις αποστολές στα ΕΛΤΑ από τις 14 Μαρτίου και διασταυρώνουν τα στοιχεία, αναζητώντας πιθανούς νέους στόχους με αντίστοιχους φακέλους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν γίνει και άλλες ύποπτες ταχυδρομικές αποστολές, με φερόμενους αποστολείς ονόματα Ελλήνων πολιτικών προς Ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμούς.

Ο αριθμός των ύποπτων δεμάτων δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς, ωστόσο οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι πρόκειται για λιγότερα από ό,τι στις 14 αποστολές τρομοδεμάτων σε στόχους, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, το 2010.

Σε κάτι τέτοιο άλλωστε συνηγορεί και το κείμενο των
«Πυρήνων της Φωτιάς», το οποίο δεν αποτελεί προκήρυξη αλλά για κείμενο θέσεων, στο οποίο οι συντάκτες του επιφυλάσσονται για την συνολική ανάληψη της ευθύνης, αναλόγως με το πόσοι και ποιοι φάκελοι με εκρηκτικά θα εντοπιστούν τελικά.
 

ΕΛΤΑ: Έρευνα για αβλεψίες

Εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν «οι ενδεχόμενες αβλεψίες» από πλευράς της εταιρείας που χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης – εντοπισμός εκρηκτικών μηχανισμών και επικίνδυνων αντικειμένων για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό, διενεργούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Επιπλέον, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει, πως συνεργάζεται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας «για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο» ενώ σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, «θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου των δεμάτων, ο χειρισμός του οποίου γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία με πιστοποιημένο προσωπικό.

Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι Γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/275361-Pos-perasan-oi-bombes-apo-ta-aerodromio-tes-Gallias-kai-tes-Germanias ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...