Πώς στήθηκε η “φάμπρικα” παράνομων φαρμάκων για εξωσωματικές

Πώς στήθηκε η
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας για την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος, που εισήγαγε και διακινούσε στη χώρα μας παράνομα φάρμακα από την Τουρκία και σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποίηση, τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται εταιρείες, φαρμακεία καθώς και ιδιώτες.

Ήδη ενώ έχουν γίνει 10 συλλήψεις σε όλη τη χώρα και εξετάζονται άτομα, ενώ παράλληλες έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζονται. Παράλληλα κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες των παράνομων φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη και πουλούσε τα παράνομα φάρμακα σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, τη Ναύπακτο.

Η αλλοίωση των παραστατικών έκανε τα φάρμακα να φαίνονται εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Επίσης, το κύκλωμα πουλούσε παράνομα σε τιμές πενταπλάσιες της αγοράς, σε Γερμανία και Σουηδία ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία αγόραζε από ελληνικά φαρμακεία. Έτσι θησαύριζε προκαλώντας και τεχνητή έλλειψη των συγκεκριμένων φαρμάκων με σκοπό να γίνονται νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, εμπλέκονται δύο φαρμακεία στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία – χρησιμοποιώντας ως βάση γνωστά φάρμακα και προσθέτοντας κάποιες ουσίες – παρασκεύαζαν υπόθετα και διατείνονταν πως αυτά μπορούν να δοθούν για να ενισχύσουν προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

* Επίσης άλλα μέλη του κυκλώματος έκαναν εισαγωγές φαρμάκων χωρίς έγκριση από Τουρκία και Γαλλία χωρίς τιμολόγια.

* Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες πως κάποια από αυτά τα φάρμακα διακινήθηκαν στο εξωτερικό, όπου πωλούνται πολύ ακριβότερα.

* Η επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

* Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές, εξετάζονται οι ύποπτοι.

Υπουργείο Υγείας: Πιο αυστηρές οι ποινές για παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για νέο κύκλωμα φαρμάκων που δρούσε τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι “η ασυδοσία, παρανομία και παραβατικότητα στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου, θα λάβει τέλος. Στόχος είναι να καθαρίσει το τοπίο”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προβεί σε μια σειρά συστηματικών ελέγχων και επιβολής ποινών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των νοσηρών φαινομένων παραβατικότητας και ανομίας.

“Εδώ και καιρό δόθηκαν εντολές προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να γίνουν αυστηροί έλεγχοι. Αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με καινούργια στοιχεία να αποκαλύπτονται» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ παράλληλα γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 23/4 κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου, που αφορά την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών, όλων όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία φαρμάκου.

Οι ποινές είναι τόσο αυστηρές που θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικά από εδώ και στο εξής”, εκτιμάται.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...