Ο Πρωθυπουργός το είπε και η υπουργός Παιδείας το έκανε πράξη!

«Δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο» δήλωσε πρόσφατα καιη “κενοτόμος” Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσμοθετήθηκε, με αποτέλεσμα:

Α) Οι θέσεις που θα καλύψουν φέτος τα ΑΕΙ να είναι μόλις 55000, από τις περίπου 77000 που εξαγγέλθηκαν. Έτσι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, ιδίως της περιφέρειας, θα βρεθούν στα πρόθυρα του λουκέτου. Περίπου 130 τμήματα από τα 430 – σχεδόν το 30% – έχουν ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περυσινή τους βάση, κάτι που συνεπάγεται χιλιάδες κενές θέσεις κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τον Αύγουστο. Για την Αιτωλοακαρνανία σηματοδοτείται το “κύκνειο άσμα”  των πανεπιστημιακών της τμημάτων, για δεύτερη φορά μετά το Σχ. “Αθηνά”.  

Οι πρυτάνεις τώρα, κατόπιν εορτής και αφού εφάρμοσαν την ΕΒΕ ανησυχούν. Η Σύνοδος τους αναφέρεται, «…στις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές».

Β) To 1/3 των φετινών υποψηφίων μαθητών – από το 1/5 έως τώρα – σχεδόν 35.000 νέοι άνθρωποι μένουν εκτός δημοσίου πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κο. Μητσοτάκη και την κα. Κεραμέως, “δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό”, οι οποίες όμως θα “εκπληρούνται” ώστε να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή στα εδώ ιδιωτικά κολλέγια, αν βεβαίως έχουν χρήματα.

Ας δούμε όμως με παραδείγματα, τις φετινές “ακαδημαϊκές προϋποθέσεις” που “πετούν στον καιάδα” χιλιάδες νέους και κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα:

 1η) Αφορά τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μαθητών μέτριας βαθμολογίας (μέσου όρου 7 έως 11), των μικρομεσαίων οικογενειών. Η ταξική ιδεοληψίατης κυβέρνησης – όπως αυτή εκφράζεται μέσω του “Ψυκτικού του Περιστερίου” – ακυρώνει τον ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο του δημόσιου σχολείου, ήτοι το συνδυασμό των “ίσων ευκαιριών στη μόρφωση” με τη “δυνατότητα της κοινωνικής ανόδου”.

2η) Αφορά κραυγαλέες αδικίες, οι οποίες σχετίζονται με την ανικανότητα ορθής εφαρμογής της ίδιας της ΕΒΕ από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Ηγεσία η οποία έχει μόνο μια ικανότητα. Την αλαζονεία του αυταρχισμού.

Ενδεικτικά σήμερα, ο μαθητής του 1ου προτύπου Λυκείου Αθηνών Κατάκαλος Διονύσης, γράφει στην Yυπουργό Παιδείας: “Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.0. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα”.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός και η οργή ξεχειλίζει.

“Μαθητής από τη Βόρειο Ελλάδα, που έχει +1.036 μόρια πάνω από τη βάση του 2020 και +1.555 μόρια πάνω από τη βάση του 2019, για τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ξάνθη), λόγω ΕΒΕ δεν μπορεί καν να τη δηλώσει! Παράδειγμα: Έκθεση 13,4, Φυσική: 14,7, Μαθηματικά: 14,4, Χημεία: 14,8. Μόρια: 14.361. Μ.Ο. (για ΕΒΕ): 14,33. ΕΒΕ: 14,38.”.

Δυστυχώς σε πολλά Πολυτεχνικά τμήματα σε όλη τη χώρα, έχει ισχύ το παραπάνω παράδειγμα κραυγαλέας αδικίας. Και δεν είναι μόνο τα Πολυτεχνεία.

“Μαθητής από την Αττική, ο οποίος στερείται οικονομικής δυνατότητας σπουδών στην περιφέρεια, κάνει για Φυσικός (!), όταν έγραψε 16,9 Φυσική, 14,7 Νέα Ελληνική Γλώσσα, 15Χημεία, 10,6 Μαθηματικά; Μόρια 14.379, ΕΒΕ 14,38, δεν μπορεί να το δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο!”.

Και όμως η εκ των Βορείων Προαστίων και συμμετέχουσα στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ Υπουργός Παιδείας, έχει το θράσος να δηλώνει σήμερα πως “περικόψαμε τις θέσεις για να μην εγκλωβίσουμε τους νέους στο Πανεπιστήμιο”!

Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας. Να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας με κάθε τρόπο. Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχει από το μεσημέρι ψήφισμα για “την παραίτηση της υπουργού και την ανάκληση του τερατουργήματος της ΕΒΕ” (https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/mathites_paraitisi_tis_nikis_kerameos/).

“Αυτός ο μεσαίωνας πρέπει να λήξει εδώ”!

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φυσικά και φταίει η Κεραμεως για όσους δεν μπήκαν σε μια σχολή επειδή έγραψαν κάτω από τη βάση η οποία προέκυψε από τις επιδόσεις των υπόλοιπων εξεταζόμενων και τον συντελεστή που όρισε η σχολή που ήθελαν να μπουν. Σιγά μη φταίνε αυτοί που έγραψαν κάτω από τη βάση. Σα δε ντρέπονται λίγο, που έπρεπε να περάσουν όλοι σε ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικής χωρίς να ανοίξουν βιβλίο. Φέτος χάσαμε την μοναδική ευκαιρία να σου χτίσει το σπίτι,απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης που έγραψε Μ.Ο 7.5! Να χάσουμε τέτοια μυαλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...