Π.Σκουρλέτης: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 34/7, ο Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και με θετικές σκέψεις και εκτιμήσεις τις επόμενες ευρωεκλογές», όπου στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και μια σειρά μηνύματα στο επίπεδο των καθημερινών προσλαμβανουσών από την επαφή μας με τον κόσμο, που μας πείθουν ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί επί ίσοις όροις με τη ΝΔ παρά τα όσα λένε κάποιες δημοσκοπήσεις».

«Το κάλεσμα που απεύθυνε και ο Πρωθυπουργός προς αριστερές ανένταχτες δυνάμεις, προοδευτικές δυνάμεις, οικολογικές δυνάμεις, για τη διαμόρφωση αυτού που ονομάζεται αριστερός- προοδευτικός πόλος θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει, αλλιώς θα ήταν μια ρητορική χωρίς αντίκρισμα».

«Κάποια από τα ονόματα που έχουν προεξοφληθεί έχουν διατελέσει κατά καιρούς υπουργοί. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη».

«Η πρόσκληση προφανώς απευθύνεται στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται, έστω, ως δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κι όχι μόνο σε αυτές. Η απεύθυνση έχει μια αμφίπλευρη οπτική, δεν έχει μονοδιάστατη αναφορά. Από εκεί και πέρα το πιο ουσιαστικό απ’ όλα αφορά το ποια θα είναι η βάση της συνάντησης, της σύγκλισης και της συνεργασίας αυτών των δυνάμεων. Κι αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι μια προγραμματική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη με κάποια χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι να έχει ένα σαφές μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές του. Απέναντι σε αυτό δεν έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ ούτε το ΚΙΝΑΛ. Πολύ περισσότερο που σε αυτή την ανοιχτή πρόσκληση απαντούν – και αυτό αφορά κυρίως την κα Γεννηματά – με κραυγές πολεμικής και με μια στείρα αντισυριζαϊκή διάθεση. Εντελώς διαφορετικοί τόνοι υιοθετούνται όταν απευθύνονται στη ΝΔ, όπου εκεί δεν βλέπω να υπάρχει το ίδιο μένος και η ίδια αντιπαλότητα που εμφανίζεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι σε συνέχεια των επιλογών των τελευταίων ετών. Έχουν συγκυβερνήσει και προηγούμενα, όταν δεν συγκυβερνούσαν, ακολουθούσαν μια προγραμματική πολιτική η οποία αλληλοσυμπληρωνόταν. Αυτό δεν ήταν μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, υπήρχε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αλλάξει επιλογές, να οριοθετηθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, δεν ξέρω αν ακούσατε προχθές και την παρέμβαση του κ. Μπούλμαν, ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό. Δεν βλέπω αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους της κας Γεννηματά, αντίθετα βλέπουμε ότι υιοθετεί αυτή την στρατηγική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να προτάσσει και την ανάγκη της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ποιος αποκλείει ποιον»;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον κ. Σκουρλέτη είναι «να είναι πρώτος. Για τις ευρωεκλογές. Για τις αυτοδιοικητικές, όπως ξέρετε δεν κατεβαίνουν κόμματα και τα πράγματα δεν βρίσκονται σε ευθεία αντιστοίχηση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια δική τους λογική, προφανώς υπάρχουν κι εκεί διλήμματα, διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης κονταροχτυπιούνται κομματικά ψηφοδέλτια».

«Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά άλλων ευρωεκλογών. Τα επίδικα αυτών των ευρωεκλογών είναι πολύ σημαντικά και περίπου ταυτίζονται με τα εθνικά επίδικα».

 

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου η συμφωνία των Πρεσπών έχει λειτουργήσει εις βάρος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν γνωστό δεν μας αιφνιδίασε και αυτό ακριβώς δείχνει ότι είμαστε μία πολιτική δύναμη η οποία λειτουργεί με βάση το εθνικό συμφέρον, την ευθύνη που πρέπει να έχει απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που λειτούργησαν οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις, που επί δεκαετίες άφηναν μια εκκρεμότητα εις βάρος της χώρας. Αυτό μας ενδυναμώνει πολιτικά. Στο σύνολο της χώρας μπορεί να δημιουργεί επιπλέον συσπείρωση μιας και αναδεικνύει μια διαφορετική αντίληψη για τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια, για τη σχέση της με τους γειτονικούς λαούς και επαναλαμβάνω αναδεικνύει και μια ιστορική στάση ευθύνης, την οποία δεν επέδειξαν άλλες δυνάμεις και παρατάξεις που αυτοπροσδιορίζονταν ως εθνικές όλα τα προηγούμενα χρόνια».

thepresident.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...