Ρέγκλινγκ: Οι παροχές Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους στόχους

ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ESM

Δεν αναμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλαγή των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, λόγω των κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόησή του με τους Θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα εγείρουν σημαντική ανησυχία, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας.

Aκόμη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρατήρησε ότι ο ESM έχει στηρίξει πέντε χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις βγήκαν από το μνημόνιο επιτυχώς μετά από τρία χρόνια ή λιγότερο και έχουν πρόσβαση στις αγορές.

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί την περίοδο που ξέσπασε η κρίση τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες. Δεύτερον, γιατί η διοίκηση είναι αδύναμη και χρειάζεται τεχνική βοήθεια για ενίσχυσή της. Τρίτον, γιατί στο πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το 2014 φάνηκαν τα πρώτα θετικά σημάδια για την Ελλάδα. «Ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η ανεργία είχε σημειώσει πτώση, η χώρα μπορούσε να εκδώσει ξανά ομόλογα και δεν συζητούσαμε καν αν χρειαζόταν ή όχι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι τον Ιανούαριο του 2015 εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με την εντολή να δοκιμάσει μια εντελώς διαφορετική πορεία: Να αλλάξει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Είδαμε τα αποτελέσματα: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση […] έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Άρα, επρόκειτο για ένα αρκετά δραματικά πρώτο εξάμηνο, που κόστισε πολλά στην οικονομία και στους Έλληνες», κατέληξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...