Ρεκόρ 18ετίας στην αύξηση των θέσεων εργασίας το Α’ πεντάμηνο του 2019

Την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα για το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 καταγράφει το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, με 265.059 νέες θέσεις εργασίας.

Βέβαια, το ότι λίγο πριν την κορύφωση της τουριστικής σεζόν, βλέπουμε αύξηση των προσλήψεων, είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι ότι φέτος, αυτή η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 18 ετών, κάτι το οποίο φαίνεται να δικαιώνει την πολιτική που ακολουθείται. Τώρα, σε ό,τι αφορά το είδος των συμβάσεων, οι ευέλικτες εξακολουθούν να πλειοψηφούν, αλλά όχι για πολύ. Συγκεκριμένα στο 5μηνο το 49,61% των προσλήψεων αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 38,9% σε μερική απασχόληση και το 11,49% σε εκ περιτροπής εργασία.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.130.113 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 865.054.  

Αύξηση της απασχόλησης κατά 105.284 θέσεις εργασίας, δείχνουν και τα στοιχεία του Μαΐου, που είναι η δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Μαΐου από το 2001 έως σήμερα.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαΐου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 323.524, ενώ οι αποχωρήσεις σε 218.240. Από τους επιμέρους κλάδους και τον Μάιο σε δημιουργία «καθαρών» θέσεων εργασίας κυριαρχούν τα καταλύματα (48.147) και οι δραστηριότητες εστίασης (26.581). Ακολουθεί λιανικό εμπόριο (6.931) και χονδρικό εμπόριο (3.174).

Σε δήλωση της,  η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι «η θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της κυβέρνησης ότι η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού λειτουργούν προωθητικά και αναπτυξιακά στην ελληνική οικονομία».

Η κυρία Αχτσιόγλου εξήγησε ότι «στο πρόγραμμά μας η αύξηση των μισθών είναι ταυτόχρονα μέτρο που αποσκοπεί στην δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτή η θέση επαληθεύεται από τα δεδομένα σήμερα».

Τέλος, υπενθύμισε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για «έκρηξη» νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε η θετική αυτή εξέλιξη «εγγυάται τη ρεαλιστικότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για 500.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία, με αυξημένους μισθούς και διασφαλισμένα δικαιώματα». 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...