Ρομπότ που μπήκε για πρώτη φορά στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα αποσύρθηκε εσπευσμένα

Ένα ρομπότ που στάλθηκε σε ένα αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα για να επιθεωρήσει και να καθαρίσει το πυρηνικό εργοστάσιο, ολοκλήρωσε πρόωρα και απότομα την αποστολή του καθώς η υπερβολική ακτινοβολία “έψησε” την κάμερά του. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ είχε εισέλθει στον αντιδραστήρα της μονάδας 2 μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011, αναφέρει το Associated Press.

Το ρομπότ καθαρισμού ανεκλήθη μετά από μόλις δύο ώρες στην αποστολή έχοντας δεχθεί μια εκτιμώμενη ακτινοβολία των 650 sieverts (σ.σ. μονάδα μέτρησης) ανά ώρα σύμφωνα με την ανάλυση του θορύβου από τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ρομπότ, πριν η κάμερα του σκοτεινιάσει. Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί να αντέξει έως και 1.000 sieverts σωρευτικής έκθεσης σε ραδιενέργεια. Το AP αναφέρει ότι το επίπεδο της ακτινοβολίας θα σκότωνε αμέσως ένα ανθρώπινο ον. Όταν οι κάμερες άρχισαν να εμφανίζουν δυσλειτουργία, η ομάδα αποφάσισε να αποσύρει το ρομπότ πριν το χάσει εντελώς. Εικόνες που έχουν ληφθεί από το θάλαμο πριν τη βλάβη αποκαλύπτουν στρώματα με λιωμένο χρώμα, καλώδια και μεταλλικά κάγκελα.

Η Tokyo Electric Power Company είπε το ρομπότ αναπτύχθηκε για να παρατηρήσει και να καθαρίσει την δίοδο με ένα ακροφύσιο νερού υψηλής πίεσης ώστε η ομάδα να μπορέσει να στείλει ένα άλλο ρομπότ για να εκτιμηθεί η δομική βλάβη στον αντιδραστήρα. Τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας μπορεί να φαίνονται ακόμη πολύ ανησυχητικά, αλλά υπάρχει μια καλή είδηση: δεν υπάρχουν αναφορές για νέες διαρροές από το εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι η ακτινοβολία δεν θα επηρεάσει σε κοντινή απόσταση δήμους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αποστολή ρομπότ θα επαναληφθεί αφότου γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...