Ροστόφ: Αναζητώντας την παλιά Ρωσία

Ροστόφ: Αναζητώντας την παλιά Ρωσία
Περιφέρεια του Γιαροσλάβλ: Μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ρωσίας, το Μεγάλο Ροστόφ, συμπλήρωσε 1150 χρόνια ζωής, εγκαινιάζοντας έτσι τους εορτασμούς για την επέτειο ίδρυσης του ρωσικού κράτους.

Το Ροστόφ είναι μια ζωντανή πόλη που αναπτύσσεται και επιδιώκει να συμβαδίζει με την εποχή της. Φωτογράφος: Αννα Σολοβιόβα

Ο ταυτόχρονος εορτασμός των δύο ημερομηνιών, των 1150 χρόνων του Ροστόφ και της ίδρυσης του ρωσικού κράτους, δεν είναι καθόλου τυχαίος.
Για πρώτη φορά το Ροστόφ μνημονεύεται στο “Πρώτο Χρονικό” (“Ιστορία των Περασμένων Χρόνων”), το 862. Την ίδια χρονιά κλήθηκαν στην Ρωσία οι αδελφοί Βάραγγοι, και το Ροστόφ σύντομα προσαρτήθηκε στο κράτος του Ριούρικ με πρωτεύουσα την Λάντογκα. Από τα τέλη του 10ου αιώνα το Ροστόφ ήταν το κέντρο της Επαρχίας του Ροστόφ, και από τον 11ο αιώνα η κεντρική πόλη των βορειοανατολικών εδαφών των Ρώσων πριγκίπων. Αυτός ακριβώς ο τόπος αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης Ρωσίας.

Στις εκτάσεις του κάποτε τεράστιου πριγκιπάτου Ροστόφ-Σούζνταλ ιδρύθηκαν το Γιαροσλάβλ, το Περεσλάβλ-Ζαλέσκι, το Βλαντίμιρ, το Μπελοζέρσκ, μέχρι και η Μόσχα. Γι’ αυτόν το λόγο, στη σύνοδο των παλαιότερων πόλεων της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ροστόφ κατά τον εορτασμό της επετείου, έγινε πρόταση να ανακηρυχθεί το Ροστόφ ως ο πρώτος “ιστορικός πυρήνας” της Ρωσίας.

Μικρή πόλη, μεγάλη ιστορία

Σήμερα η σημασία του Ροστόφ δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως ήταν πριν από εκατονταετίες. Πρόκειται για ένα μικρό περιφερειακό κέντρο με πληθυσμό μόλις πάνω από 30 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η ιστορία των αιώνων διατηρείται εδώ ευλαβικά. Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν, και οι πρώτοι θιασώτες του έργου της συντήρησης των ιστορικών μνημείων υπήρξαν οι  ντόπιοι έμποροι, που αγόρασαν τη δεκαετία του 1890 τα κτίσματα της πάλαι ποτέ πολυτελούς, αλλά ερημωμένης αργότερα, κατοικίας του μητροπολίτη, όταν η έδρα του μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Γιαροσλάβλ. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι φωτισμένοι έμποροι του Ροστόφ, οι οποίοι οργάνωσαν στην πρώην κατοικία του μητροπολίτη το μουσείο των εκκλησιαστικών κειμηλίων -το γνωστό σ’ όλον τον κόσμο μνημείο που ονομάζεται σήμερα Κρεμλίνο του Ροστόφ- μάλλον δεν θα υπήρχε, θα κινδύνευε  με υποβάθμιση, εγκατάλειψη και κατεδάφιση.

Από τότε το ωραιότατο συγκρότημα της αυλής του Μητροπολίτη, που συμπεριλαμβάνει 6 ναούς και πολλούς βοηθητικούς χώρους, βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας (και από το 1907, υπό κρατική προστασία). Εξάλλου το μνημείο, το οποίο διατηρήθηκε κάποτε από τους ευφυείς εμπόρους, προσελκύει σήμερα πολλούς τουρίστες και, επομένως, αποτελεί πόλο ανάπτυξης για το ίδιο το Ροστόφ.

Μαζικές αναπαπαλιώσεις

Ως εκ τούτου, κατά την προετοιμασία για την επέτειο των 1150 χρόνων της πόλης, μεγάλα έργα αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν εδώ, στο Κρεμλίνο. Δεν υλοποιήθηκαν τα πάντα καθώς η χρηματοδότηση δεν ήταν επαρκής. Το Ροστόφ εν όψει της επετείου του υπολόγιζε σε μια σοβαρότερη συμμετοχή του ομοσπονδιακού προϋπολογισμό ως προς την συντήρηση των μνημείων του, αλλά παρ’όλα αυτά κάποια πράγματα έγιναν.

Ευρείας χρηματοδότησης χρήζει το πιο παλιό κτίσμα, τμήμα του συμπλέγματος της μητροπολιτικής κατοικίας, ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου (1508 – 1512). Θυμίζει πολύ τον ομώνυμο καθεδρικό ναό του Κρεμλίνου της Μόσχας, και πριν από είκοσι χρόνια αυτός ο υπέροχος ναός μεταβιβάστηκε στην Εκκλησία, αλλά εκτεταμένα έργα αποκατάστασης δεν πραγματοποιήθηκαν. Την παραμονή της επετείου του Ροστόφ, στα πλαίσια του προγράμματος “Ο Πολιτισμός της Ρωσίας”, είχε αποκατασταθεί η πρόσοψη του ναού, χρειάζεται όμως ακόμη πολύ δουλειά στο εσωτερικό του. Εντούτοις, στο περίφημο καμπαναριό του ναού, με τις τεράστιου βάρους καμπάνες του, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την υπόσχεση του δημάρχου του Ροστόφ Γιούρι Μπόικο, θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο.

Δυστυχώς, σε κακή κατάσταση παραμένει ακόμη το κύριο “σάπιο δόντι” του Ροστόφ, οι στάβλοι “Κονιούσενι ντβορ”, το μοναδικό τέτοιου είδους κτίσμα του 17ου αιώνα στην Ρωσία, που διασώθηκε ως τις μέρες μας.  Το κάποτε καλής κατασκευής διώροφο κτίριο βρίσκεται στην είσοδο του Κρεμλίνου, ενώ σήμερα είναι ένα τερατώδες χάλασμα. Όμως ακόμη κι εδώ υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, αφού αυτό το ομοσπονδιακής σημασίας μνημείο συμπεριλήφθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και για την αποκατάστασή του χορηγήθηκαν τα πρώτα 365 χιλ. Ευρώ.

Το σύγχρονο Ροστόφ

Ωστόσο Ροστόφ δεν σημαίνει μόνο αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Το Ροστόφ είναι μια ζωντανή πόλη που αναπτύσσεται και επιδιώκει να συμβαδίζει με την εποχή της. Χάρη στους πόρους που διοχετεύθηκαν από τους προϋπολογισμούς διαφόρων επιπέδων της διοίκησης για την προετοιμασία της επετείου, επισκευάζεται το οδικό δίκτυο. Εκσυγχρονίζεται όχι μόνο το οδόστρωμα, αλλά και οι αγωγοί, κάποιοι από τους οποίους βρέθηκαν να είναι ξύλινοι, στρωμένοι πριν από αιώνες.

Κατασκευάστηκε σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, ανακαινίστηκε το περιφερειακό νοσοκομείο, τα σχολεία, έγιναν εργασίες στο δημοτικό πάρκο, όπου και υπάρχει τώρα πια κάτι νεοφανές για το Ροστόφ – η αποβάθρα στην όχθη της λίμνης Νέρο. Το μήκος της είναι μόνο 300 μέτρα, όμως για την πόλη είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Οι όχθες της, κατά τα λόγια του κυβερνήτη Σεργκέι Γιάστρεμποφ, αποτελούσαν “τα μονοπάτια των κοπαδιών, ενώ οι ψαράδες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προσπαθούσαν να προσεγγίσουν από κει το νερό”.

Οι κεντρικές οδοί είναι λιθόστρωτες, επισκευάστηκε ο φωτισμός στους δρόμους, παντού εγκαταστάθηκαν παγκάκια και σιδερένιοι κάδοι απορριμάτων. Ανακαινίστηκαν οι προσόψεις των κτιρίων, σε μεγάλο βαθμό με επιβάρυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι, όπως είπε ο Γιούρι Μπόικο, “αναβαθμίστηκαν”. Οι επιχειρηματίες αγοράζουν κτίρια, τα επισκευάζουν και ανοίγουν εκεί καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια.

Στο μεταξύ, έχοντας μόλις εορτάσει την συμπλήρωση των 1150 χρόνων του, το Ροστόφ άρχισε να προετοιμάζεται για μια άλλη σημαντική μέρα. Το 2014 θα εορταστούν τα 700 χρόνια από την γέννηση του Σεργίου του Ράντονεζ. Ο πατήρ Σεργκέι γεννήθηκε κοντά στο Ροστόφ, που σημαίνει ότι οι σημερινοί συμπατριώτες του έχουν ακόμη μια ευκαιρία για να επιλύσουν μερικά από τα προβλήματα της πόλης.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...