Ρούχα που μιμούνται το δέρμα του καλαμαριού κάνουν τους στρατιώτες αόρατους!

Ρούχα που μιμούνται το δέρμα του καλαμαριού κάνουν τους στρατιώτες αόρατους!
Τα περισσότερα καμουφλάζ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των στρατιωτών και των στρατιωτικών οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνονται εύκολα με τα κιάλια νυχτερινής όρασης και τις υπέρυθρες κάμερες.
Και αυτό γιατί το φύλλωμα αντανακλά το υπέρυθρο φως με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το ύφασμα ή τα άλλα υλικά!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Alon Gorodestsky, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Advanced Materials, δημιούργησαν μία νέα stealth επίστρωση, που αλλάζει κατά παραγγελία τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται πάνω του το υπέρυθρο φως.

Οι μεμβράνες, που είναι 100.000 φορές λεπτότερες από την ανθρώπινη τρίχα, ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με τη χρήση ενός χημικού σήματος.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν πως μία πορτοκαλί επιφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο φύλλωμα μόλις ενεργοποιηθεί η επίστρωση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μιμείται το καμουφλάζ των καλαμαριών, όπου συνηθίζουν να αλλάζουν χρώμα -και μερικές φορές ακόμα και υφή- ώστε να ενσωματώνονται στο περιβάλλον γύρω τους και να γίνονται αόρατα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η νέα επίστρωση μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες επιφάνειες και είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη «μεταλλασσόμενου ρουχισμού», δηλαδή ρούχων που θα μπορούν να μεταβάλλουν την υφή και το χρώμα τους ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.

Ο Gorodestsky και οι συνεργάτες του ανέμειξαν την πρωτεΐνη reflectin, που βρίσκεται στο δέρμα των καλαμαριών της οικογένειας Doryteuthis pealeii, με γραφένιο και δημιούργησαν τη μεμβράνη. Τα συγκεκριμένα καλαμάρια έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν το χρώμα τους από βαθύ κόκκινο σε απαλό ροζ και είναι γνωστά για την stealth ιδιότητά τους στο υπέρυθρο φως.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορούν να συντονίσουν το μήκος κύματος του φωτός που αντανακλάται από τη μεμβράνη ώστε, όταν ενεργοποιείται, να αντανακλά υπέρυθρο φως. Η επίστρωση ενεργοποιείται είτε με αλλαγή της υγρασίας είτε με ατμό οξικού οξέος ή ξυδιού, που κάνουν την πρωτεΐνη να διογκώνεται σαν τζελ, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντανακλά το φως. Συνεπώς, αυτού του είδους η επίστρωση ενεργοποιείται τη νύχτα, όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα της υγρασίας ή με την έκλυση ενός χημικού σήματος απευθείας πάνω στο ρούχο.

Μία παρόμοια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την αλλαγή της υφής μιας επιφάνειας, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν νέα stealth υλικά.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...