Ρόδι: ο υγιεινός καρπός της αφθονίας

Pomegranate seeds are stacked in the form of a heart on a black background sprinkled with water next to a quarter of a pomegranate. Good for the heart. Healthy diet. Raw food and vegetarianism. Ripe seasonal fruits.

Το ρόδι είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα στη Γη. Ονομάζεται και καρπός της αφθονίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το σώμα, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Η ροδιά είναι ένα θαμνώδες φυτό που παράγει ένα κατακόκκινο φρούτο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μούρων. Ο καρπός του ροδιού μοιάζει με κόκκινο μήλο καταλήγοντας σε σχήμα λουλουδιού στο τελείωμά του.  Το εξωτερικό περίβλημα του ροδιού είναι παχύ και μη βρώσιμο, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες βρώσιμοι σπόροι στο εσωτερικό. Κάθε σπόρος περιβάλλεται από ένα κόκκινο, ζουμερό και γλυκό υγρό. Το ρόδι τρώγεται είτε  ωμό σε σπόρους είτε σε χυμό. Δείτε τα οφέλη του ροδιού για την υγεία στο άρθρο που ακολουθεί!

  1. Το ρόδι έχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Τα ρόδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ – ένα φλιτζάνι σπόρων ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει :

  • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 30% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Κ: 36% της ΕΑΚ
  • Κάλιο: 12% της ΕΑΚ

Τα ρόδια είναι επίσης πολύ γλυκά. Το ένα φλιτζάνι περιέχει 144 θερμίδες.

Οι πονικαλιγίνες είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό ροδιού και στη φλούδα. Είναι τόσο ισχυρά που ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

2. Το ρόδι έχει εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία κλπ. Τα ρόδια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στον πεπτικό σωλήνα, καθώς και σε καρκινικά κύτταρα του μαστού και του παχέος εντέρου. Το ρόδι σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

3. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπου καρκίνου στους άνδρες.  Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και να προκαλέσει απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα. Το ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA) είναι δείκτης του αίματος για καρκίνο του προστάτη.  Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα PSA διπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού ροδιού την ημέρα αύξησε τον χρόνο διπλασιασμού του PSA από 15 μήνες σε 54 μήνες – μια μνημειώδη αύξηση.

4. Βελτιώνει τη μνήμη
Διεξήχθη μια μελέτη όπου οι άνθρωποι που είχαν ένα πρόβλημα με τη μνήμη τους έλαβαν 237ml χυμό ροδιού κάθε μέρα. Μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στη λεκτική και οπτική μνήμη τους. Στην πραγματικότητα, ένα άλλο πείραμα που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί επίσης να αποτρέψει την νόσος του Alzheimer, ωστόσο για να έχουμε ακριβή συμπεράσματα πρέπει το πείραμα να γίνει και στον άνθρωπο.

5. Το ρόδι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια από τις  κορυφαίες αιτίες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.  Σε μια μελέτη που διεξήχθη, τα άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες.

  1. Βοηθά στην πέψη
    Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι καλές για την πέψη. Η προσθήκη του ροδιού στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρτε τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε για τη μέρα σας. Ένα ρόδι περιέχει 45 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ινών.
  2. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν κάποια μορφή φλεγμονής στις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

8. Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι σήμερα η πιο συνηθισμένη αιτία πρόωρου θανάτου. Πρόκειται για μια πολύπλοκη ασθένεια, η οποία δημιουργείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Μια μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων σε 51 άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά χυμό ροδιού μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων  και βελτίωσαν την αναλογία τριγλυκεριδίων-HDL .

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα του χυμού ροδιού σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη. Τα άτομα σημείωσαν σημαντική μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Ο χυμός ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί – τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους – για την προστασία των σωματιδίων LDL χοληστερόλης από την οξείδωση. Τέλος, μια ανάλυση της έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

9. Φαίνεται οτι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος σε όλες τις περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ιστού στύσης. Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και καλύτερης στυτικής λειτουργίας. Σε μια μελέτη που έγινε σε 53 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, το ρόδι φάνηκε να έχει κάποιο όφελος – αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντικό οπότε χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

  1. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων

Οι φυτικές ενώσεις του ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών, αφού έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν ορισμένους τύπους βακτηρίων, τα οποία μπορεί επίσης να προστατεύουν από λοιμώξεις και φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα. Βοηθά δηλαδή στην καταπολέμηση καταστάσεων όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η στοματίτιδα.

11.Το ρόδι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης

Το ρόδι είναι πλούσιο σε διατροφικά νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση της άσκησης. Μια μελέτη σε 19 αθλητές που έτρεχαν σε ένα διάδρομο έδειξε ότι ένα γραμμάριο εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν την άσκηση αύξησε σημαντικά τη ροή του αίματος, καθυστερώντας την έναρξη της κόπωσης και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της άσκησης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...