Ρώσος επιχειρηματίας έφτιαξε το δικό του βραβείο Νόμπελ

Ρώσος επιχειρηματίας έφτιαξε το δικό του βραβείο Νόμπελ
Το νέο βραβείο θα απονέμεται για σπουδαία επιτεύγματα στη θεμελιώδη Φυσική και τους συναφείς τομείς, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φιλανθρωπικού ιδρύματος Γιούρι Μίλνερ.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του κ.Μίλνερ είναι 1 δις. δολάρια. Κάθε χρόνο το Fundamental Physics Prize Foundation που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, θα ανακηρύσσει τους νικητές σε δύο κατηγορίες: Οι τιτλούχοι επιστήμονες θα μπορούν να διεκδικήσουν το ένα βραβείο αξίας 3 εκατ. δολαρίων, ενώ οι νέοι τρία βραβεία ύψους 100.000 δολ. Το βραβείο θα μπορεί να μοιραστεί οποιοσδήποτε αριθμός επιστημόνων, όπως και να απονεμηθεί στο ίδιο πρόσωπο πάνω από μια φορά.

Τους βραβευθέντες του έτους 2012 προσδιόρισε ο ίδιος ο Μίλνερ. Θα είναι εννέα επιστήμονες, τρεις εκ των οποίων Ρώσοι. Στο μέλλον, το βραβείο θα απονέμει Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τους βραβευθέντες των προηγουμένων ετών. Οι υποψηφιότητες θα επιλέγονται μετά από ανοικτή διαδικασία, μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα. Η προώθηση προσωπικής υποψηφιότητας απαγορεύεται. Με τις ίδιες αρχές περίπου εργαζόταν και η σοβιετική Ακαδημία Επιστημών, και αυτές άντεξαν στο χρόνο, αναφέρει ο Μίλνερ.

Το βραβείο των 27 εκατ. ευρώ, όπως και τα υπόλοιπα, θα χρηματοδοτούνται προσωπικά από τον Μίλνερ. Ό επιχειρηματίας δεν αποκλείει πάντως την πιθανότητα να εμφανιστούν εν καιρώ και άλλοι δωρητές. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι καλύτεροι εκπρόσωποι της θεμελιώδους επιστήμης πρέπει να αμείβονται τουλάχιστον όσο οι χρηματιστές, για παράδειγμα», αναφέρει ο Μίλνερ.

Η βασική διαφορά του βραβείου Μίλνερ από το Νόμπελ δεν είναι μόνο το ύψος του ποσού που δίδεται (πέρυσι το βραβείο Νόμπελ φυσικής ήταν 1 εκατ. δολ.). Αυτή, έγκειται στο γεγονός ότι το βραβείο Νόμπελ απονέμεται μόνο για τα αποτελέσματα που έτυχαν πειραματικής επιβεβαίωσης, την οποία μερικές φορές χρειάστηκε να την περιμένουν για δεκαετίες. Ο Μίλνερ από την πλευρά του πιστεύει ακράδαντα ότι οι ανακαλύψεις της σύγχρονης Φυσικής είναι άξιες προσοχής ακόμη και αν δεν έχουν επιβεβαιωθεί με πείραμα. Δεν τον πτοεί καθόλου το γεγονός ότι η πειραματική επιβεβαίωση μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Οι πιο εντυπωσιακές εργασίες συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης, εφόσον ακόμη και το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ικανό να διδάξει πολλά στους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της θεμελιώδους έρευνας, εξηγεί ο ίδιος.

ΔΙΕΘΝΗ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...