Σάλος από δημοσιεύματα για διαγραφή χρεών

Σάλος από δημοσιεύματα για διαγραφή χρεών
Τη δέσμευση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδώσει ευθύνες όπου κι αν ανήκουν ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα περί διαγραφής χρεών πολιτικών προσώπων και εταιρειών από τράπεζες.
«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν», διαβεβαίωσε με γραπτή δήλωσή του, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρέπεμψε επίσης στη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία, όπως επισήμανε, θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Υπογράμμισε τέλος ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία» στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δ. Συλλούρης, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει άμεσα το θέμα που έχει προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα πολιτικών, δάνεια των οποίων φέρεται ότι διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.
«Η Επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Την ανάγκη να διερευνηθεί κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικό τρόπο, υπογράμμισε με τη σειρά του και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Εμείς ζητούμε να καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή και στον γενικό εισαγγελέα το πόρισμα της Alvarez and Marsal για τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε ο κ. Κυπριακού. Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να κατατεθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κατάλογος των εκροών από την 1η Γενάρη 2013.

Εκ μέρους των Οικολόγων, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης είπε ότι ήρθαν υπόψη του κινήματος στοιχεία για «σκανδαλώδη διαχείριση πρώην διευθυντών της Λαϊκής Τράπεζας που διατηρούν δανειστικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν πληρώσει για πολλούς μήνες ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο «κούρεμα» των καταθέσεων, λέγοντας ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες πως πολίτες που οδηγούνται σε συμψηφισμό δανείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, υπόκεινται σε «κούρεμα» των εγγυημένων καταθέσεων τους των 100.000 ευρώ.

«Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει το δάνειο από τις 100.000 και όχι από το σύνολο των καταθέσεων (πριν υποστούν «κούρεμα») είναι αδικαιολόγητη και δημιουργεί πανικό», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η διαχειρίστρια εταιρεία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να δώσουν απαντήσεις.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...