Σάλος στη Βρετανία: «Fish and chips» σερβίρουν… καρχαρίες υπό εξαφάνιση!

Σάλος στη Βρετανία: «Fish and chips» σερβίρουν… καρχαρίες υπό εξαφάνιση!

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι αποκαλύψεις για τα εδέσματα που προσφέρουν καταστήματα fish and chips και ιχθυοπωλεία σε ανυποψίαστους πελάτες.

Και πώς όχι όταν σύμφωνα με ερευνητές που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία του γραμμωτού κώδικα DNA (DNA barcoding), προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα είδη προς πώληση, ανακάλυψαν όχι… λαβράκι, αλλά καρχαριοειδή που κινδυνεύουν μάλιστα με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα περισσότερα fish and chips πωλούσαν, με ετικέτες κοινών ψαριών όπως σολομός εκτροφείου ή σκορπίνα, καρχαριοειδή όπως ακανθία (είδος σκυλόψαρου με δύο άκανθες μπροστά από το πρώτο και δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο), που έχει καταχωρηθεί ως επαπειλούμενο είδος στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης

Παράλληλα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ εντόπισαν πτερύγια σπάνιων καρχαριών, όπως ενός είδους σφυροκέφαλου, ο οποίος θεωρείται επαπειλούμενο είδος παγκοσμίως, αλλά και ρυγχοκαρχαρίες να πωλούνται από έναν Βρετανό χονδρέμπορο.

Αντιστοίχως, άλλα είδη που εντοπίστηκαν να πωλούνται από ψαράδες και fish and chips καταστήματα ήταν γάτοι (με στρογγυλεμένο κεφάλι, ραχιαία πτερύγια και κηλίδες που απαντώνται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο), καθώς επίσης και μπλε καρχαρίες.

Σημειώνεται ότι ήταν παράνομο να ψαρεύει κανείς «γάτους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2011, ωστόσο πλέον έχει δοθεί η άδεια πώλησης ως «ανεπιθύμητη ψαριά», όταν δηλαδή μπλεχτεί σε δίχτυα για άλλα είδη ψαριών.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν. Μπορεί να θεωρούν ότι αγοράζουν ένα προϊόν από βιώσιμη πηγή, αλλά τελικά αγοράζουν είδη υπό εξαφάνιση», τόνισε η Κάθριν Χομπς του Πανεπιστημίου του Εξετέρ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

«Υπάρχουν ακόμα και ζητήματα υγείας. Γνωρίζοντας το είδος που αγοράζει κανείς μπορεί να είναι σημαντικό για τυχόν αλλεργίες, τοξικότητα, περιεκτικότητα σε υδράργυρο και την αυξανόμενη ανησυχία για μικροπλαστικά στην θαλάσσια τροφική αλυσίδα», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 78 δείγματα από fish and chips καταστήματα και 39 από ιχθυοπώλες, κυρίως στη Νότια Αγγλία, αλλά και 10 πτερύγια από χονδρεμπόρους που τα πωλούσαν σε εστιατόρια και επιλεγμένα delicatessen σούπερ μάρκετ.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/353206-Salos-ste-Bretania-Fish-and-chips-serbiroyn-karcharies-ypo-exaphanise ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...