Σήμερα οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Πειραματικά Γυμνάσια

Σήμερα οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Πειραματικά Γυμνάσια
Μια διαφορετικής μορφής εξέταση, καινούργια για τις τελευταίες δεκαετίες στα σχολεία της χώρας, ξεκινάει εφέτος το καλοκαίρι με στόχο την αναζήτηση και υποστήριξη της αριστείας εντός της σχολικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, στόχος ακόμη είναι τα πειραματικά σχολεία να λειτουργήσουν μελλοντικά και ως παράδειγμα για όλα τα σχολεία της χώρας.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια θα γίνουν την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, στις 10 το πρωί. Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά λύκεια.

Οπως είναι γνωστό, εφέτος η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α’ Γυμνασίου των πρότυπων πειραματικών γυμνασίων θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με την ίδια διαδικασία θα κριθούν για να εισαχθούν στην Α’ Γυμνασίου και όσοι μαθητές και μαθήτριες φοιτούν ήδη σε κάποιο πρότυπο ή πειραματικό δημοτικό σχολείο. Για την εισαγωγή στα γυμνάσια, με τη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Δίωρο τεστ

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δίωρης δοκιμασίας. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν:

Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας, όπου ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην ανάγνωση, στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών κ.ά.) και στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στα Μαθηματικά, όπου ελέγχονται οι ικανότητές τους στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής με απλές αριθμητικές πράξεις, διατυπώνοντας αιτιολογήσεις και μαθηματικούς συλλογισμούς.

Στη Φυσική, όπου ελέγχονται οι ικανότητές τους να κατανοούν φυσικά φαινόμενα που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή και να διατυπώνουν παρατηρήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις για τον σχεδιασμό ενός απλού πειράματος.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινωθεί επανειλημμένως από το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

Βαθμολόγηση

Στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια η προετοιμασία, η οργάνωση και η διεξαγωγή της δοκιμασίας (τεστ), η επιλογή των θεμάτων ανά πεδίο (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική) και η αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων θα γίνουν με ευθύνη του αρμόδιου Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠΕΣ) του σχολείου.

Στην περίπτωση αναβαθμολόγησης καλύπτονται οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών και προωθείται το γραπτό σε τρίτο βαθμολογητή. Ο τελικός βαθμός του γραπτού προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών του τρίτου βαθμολογητή και του βαθμού του ενός εκ των δύο πρώτων βαθμολογητών που είναι πλησιέστερος προς αυτόν του τρίτου. Αν ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι στον μέσο όρο των βαθμών των δύο πρώτων βαθμολογητών, ανεξάρτητα από τη διαφορά, τότε ο βαθμός του γραπτού είναι ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση των επιτυχόντων γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων ενώπιον του ΕΠΕΣ και των ενδιαφερομένων γονέων και κηδεμόνων.

Στα λύκεια

Αντίστοιχα για τα λύκεια οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα πρότυπα πειραματικά λύκεια την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 10 π.μ. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές και μαθήτριες από τα υφιστάμενα γυμνάσια και λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους Με τη δοκιμασία εισαγωγής υποψηφίων στα πρότυπα πειραματικά λύκεια θα αξιολογηθούν οι γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο γυμνάσιο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας τρίωρης δοκιμασίας. Ειδικότερα:

Στο γνωστικό πεδίο της κατανόησης κειμένων Ελληνικής Γλώσσας θα εξεταστούν οι ικανότητες στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, επιστολές, απλά δοκίμια κ.ά.), καθώς και οι ικανότητες στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στο γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών θα εξεταστούν οι ικανότητες κατανόησης του σημαντικού ρόλου των Μαθηματικών στην καθημερινότητα, η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων, αιτιολογήσεων και συλλογισμών, καθώς και οι αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές και στοχαστικές γνώσεις και δεξιότητες.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν ορισθεί συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...