Σακαρέλος – Μαργαρίτης: “Γέφυρα Ευήνου – Μνημείο αναξιοπιστίας και σύγχυσης αρμοδιοτήτων”-Ανακοίνωση

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν. Δύο μήνες αργότερα, ήτοι στις 11 Φεβρουαρίου του 2022 ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανέλαβε την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Γνωστοποίησε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

«Στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Καραγιάννης, απαντώντας στη με αριθμό 1872/14-12-2021 ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Κωνσταντόπουλου, με θέμα: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα προβλήματα στη γέφυρα Ευηνοχωρίου», μεταξύ των άλλων σημείωνε:

«Αγαπητέ κύριε Κωνσταντόπουλε, η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα που θίγετε είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή. … Ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβασή μας στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού, ανεστάλη η υποχρέωση πληρωμής διοδίων από τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Γαβρολίμνης για τους κατοίκους της περιοχής μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου. Ήταν … υποχρέωσή μας προς τους κατοίκους της περιοχής … για την ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή, καθώς και να αποκατασταθεί η σύνδεση.

Δείξαμε για μια ακόμη φορά πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, θεραπεύοντας – έστω και προσωρινά – το ζήτημα που ανέκυψε και είμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έργα, που, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς ο ίδιος, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όμως, εμείς δεν μένουμε εκεί πέρα. Θέλουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματά μας.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω … ότι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, θα ενταχθούν τα έργα στον ποταμό Εύηνο στον σχεδιασμό του Υπουργείου μας. Το Υπουργείο θα αναλάβει τόσο την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας όσο και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της γέφυρας. …»

https://www.nafpaktianews.gr/%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1/

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πεσμένες γέφυρες στον Εύηνο. Εκεί, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, επικαλούμενος ρητή επιθυμία του πρωθυπουργού, έδωσε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους για άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής.

Στις 15 Μαρτίου του 2022, η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση. Για τον λόγο αυτό και ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών τη χρηματοδότησή της με το ποσό αυτό.

Στις 19 Απριλίου 2022, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας», το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την επισκευή της σιδερένιας γέφυρας και τη χρησιμοποίησή της για τη διέλευση οχημάτων και ανθρώπων, μέχρι να κατασκευαστεί η καινούργια.

Στις 27 Απριλίου 2022 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τροποποιώντας την απόφασή του της 11ης Φεβρουαρίου, έδωσε στην κατασκευαστική εταιρεία «Νέα Οδός» «εντολή συμπληρωματικών εργασιών για την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών ανάντη και κατάντη του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού», αναθέτοντάς της συμπληρωματικά «εργασίες αποδόμησης της οδικής γέφυρας της παλιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, καθώς και την πλήρη ανακατασκευή της, περιλαμβανόμενων και όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής», καθώς και «εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της προς αποδόμηση γέφυρας».

Στις 9 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία γνωστοποιήθηκε στους συμμετέχοντες η απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για κατεδάφιση της σιδερένιας γέφυρας για «τεχνικούς λόγους».

Στις 11 Μαΐου 2022 άρχισε η κατασκευή του πρόχειρου δρόμου αποκατάστασης της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, πρωτίστως, για τη διέλευση των αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας και των ασθενοφόρων. Μετά από πέντε μήνες κοινωνικού αποκλεισμού, απίστευτης ταλαιπωρίας και οικονομικής αφαίμαξης, οι κάτοικοι «είδαν φως».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022 στην Αμφιλοχία, όσο και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2022 στο Μεσολόγγι, ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών κ. Καραγιάννης επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή νέας πρόχειρης γέφυρας, που θα αντέξει τις κατεβασιές του χειμώνα. Για τη νέα γέφυρα ο κ. Καραγιάννης είπε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, μετρούμενου του χρόνου από τον Γενάρη του 2021. Τις διαβεβαιώσεις αυτές υποστήριξε και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομμάτης.

Στις 22 Ιουλίου 2022 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αποφάσισε την κατεδάφιση της σιδερένιας γέφυρας του Ευήνου

Στις 25 Αυγούστου 2022 η πρόχειρη γέφυρα του Ευήνου κατέρρευσε από την απρόσμενη κατεβασιά του Ευήνου και οι κάτοικοι αποκλείστηκαν για ένα διήμερο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, αγωνιώντας για τις καθυστερήσεις, σημείωνε σε σχετικά της Δελτία Τύπου πως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν κρίνεται μόνο η τύχη των έργων, αλλά και η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των αρμοδίων.

Σήμερα είναι Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου του 2022. Οι αρμόδιοι μιλούν για ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου πρόχειρου δρόμου στα τέλη Νοεμβρίου, καιρού επιτρέποντος. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Τέλος, ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η κατεστραμμένη γέφυρα του Ευήνου έκοψε στα δυο την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων κι ακόμα πως η επισκευή της κρίθηκε από την πολιτεία ως έκτακτη ανάγκη.

Κώστας Σακαρέλος και Θεόδωρος Μαργαρίτης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...