Σαμαράς: “Ατμομηχανή” που τραβάει την οικονομία ο τουρισμός

Σαμαράς:
Η πρώτη «ατμομηχανή» που «πήρε μπρος» και άρχισε να τραβά ολόκληρη την οικονομία της χώρας από μια οδυνηρή ύφεση είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για τα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης HORECA.

Ο πρωθυπουργός δεν άργησε να υποστηρίξει πως ακολουθούν και άλλοι τομείς, «γιατί ο τουρισμός έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οριζόντια παντού, σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχος είναι ο τουρισμός να παραμείνει στην πρώτη γραμμή και στο μέλλον, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμισή του, στις συνέργειες που μπορεί να έχει με άλλους τομείς και στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών. Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε στην πορεία τού τουρισμού το 2013 και σημείωσε ότι το 2014 μπορεί να γίνει έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ με αφορμή την ελληνική προεδρία, υπογράμμισε ότι «θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη δυναμική και τη σημασία του τουρισμού για ολόκληρη την Ευρώπη».

Κέντρο βάρους για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ήδη φαίνεται πως είναι η Ασία, ενώ αυξανόμενη είναι η οικονομική επιρροή της Ρωσίας, αλλά και χωρών της Λατινικής Αμερικής. «Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, την Κίνα, που αναπτύσσεται συνεχώς και έχει μπει δυναμικά στην διεθνή τουριστική αγορά. Ζούμε, λοιπόν, σε μία πολιτική και οικονομική συγκυρία, που τα πάντα αλλάζουν στον κόσμο. Ολόκληρη η Ευρώπη, και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρον», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης, πραγματοποιείται την Παρασκευή στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo η 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), με τη συμμετοχή πλέον των 1.300 ξενοδόχων.

Όλγα Κεφαλογιάννη
Χαιρετισμό στη συνέλευση απεύθυνε και η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Η ίδια τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, χαράξαμε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο δράσης, με ξεκάθαρο προσανατολισμό και πολλαπλούς στόχους. Στόχος μας για το 2014 είναι να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση αυτή την επιτυχημένη πορεία», ενώ συμπλήρωσε πως «Τώρα, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης. Να γίνει ο ελληνικός τουρισμός ένας ώριμος, σύγχρονος, κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ανθεκτικός στις συγκυρίες, δυνατός στις κρίσεις, διαρκώς εξελισσόμενος», είπε μεταξύ άλλων.

Οι πέντε άξονες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Το «παρών» στα εγκαίονια της έκθεσης έδωσε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της έρευνας συνόρων της ΤτΕ για το 2013, τα στοιχεία της οποίας επεξεργάζεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ) όταν τα νούμερα οριστικοποιηθούν θα δείξουν περίπου 11,9 δισ. άμεσα έσοδα και περίπου 17,9 εκατ. επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ παρουσίασε επίσης πέντε κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην δραστηριότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι:

Άξονας 1ος: Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.

Άξονας 2ος: Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Άξονας 3ος: Στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Άξονας 4ος: Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.

Άξονας 5ος: Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...