Σαμαράς: Το πλεόνασμα και τα κλεμμένα θα επιστρέψουν στο λαό

Σαμαράς: Το πλεόνασμα και τα κλεμμένα θα επιστρέψουν στο λαό
Αφιερωμένο στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι να γίνουν οι εκλογές το 2016.

Στον απόηχο των σεναρίων για μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και των πληροφοριών για συνάντηση Καραμανλή Τσίπρα -που δημοσίευσαν την Πέμπτη τα “Επίκαιρα”- ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε: «όσο συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα, δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του.

Να συγκυβερνήσουμε μαζί τους, όμως, όπως κάποιοι ονειρεύονται, βεβαίως όχι!». Άφησε, όμως, έτσι να εννοηθεί ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή σε «ρεαλιστική και υπεύθυνη πολιτική» τότε υπάρχει περιθώριο. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία είχε προεκλογικό χρώμα και εντάσσεται στην βασική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να πολώσει το πολιτικό κλίμα όσο θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές για να συγκρατήσει τις εκλογικές του δυνάμεις και να φέρει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.

Προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του λέγοντας ότι «ξέρω ότι δίνετε κάθε μέρα σκληρές μάχες και μέσα στη Βουλή και στις Περιφέρειές σας. Ότι δίνετε συνεχώς το “παρών” στην κοινωνία. Κι αγωνίζεστε κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολες. Στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και στη Βουλή και στην Κοινωνία. Όπως θα δώσουμε με επιτυχία τη μάχη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για την Ευρωβουλή. Και θα την κερδίσουμε. Και να είστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα αιφνιδιάσει πολλούς».

Ο πρωθυπουρός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι με τα όσα λέει δημιουργεί σκόπιμα κίνδυνο να κυλήσει η χώρα στην προηγούμενη κατάσταση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, το δίλημμα για «εντός ή εκτός Ευρώπης» που είχε θέσει παλαιότερα με το δίλημμα ποιός θα κληθεί να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της χώρας.

«Μας λένε τώρα ότι μπορεί το “επαχθές” χρέος της χώρας να μην ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια, αλλά ότι εκείνοι θα ζητήσουν να περικοπεί το μεγαλύτερο μέρος του, δηλαδή πάνω από 160 δισεκατομμύρια! Πώς θα αποφύγουν τις ολέθριες επιπτώσεις μιας αναγκαστικής τότε χρεοκοπίας της χώρας; Ρωτάω: Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν; Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν θα έχουν μια χώρα ή δεν έχουν μια κυβέρνηση.

Έχουν 27 κοινοβούλια, έχουν τρείς διεθνείς οργανισμούς και πάνω απ’ όλα έχουν τις αμείλικτες, τις ανελέητες αγορές.Το χάος που θα δημιουργηθεί στις αγορές το έχουν υπολογίσει; Το πόσο αυτό θα πλήξει και όχι απλώς την Ελλάδα, το σύνολο της Ευρώπης, το έχουν μετρήσει;

Το τι κλίμα θα δημιουργηθεί και πάλι σε βάρος της χώρας μας παντού, το έχουν λάβει υπ’ όψιν τους». Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ο κ. Σαμαράς το αμφισβήτησε και αυτό λέγοντας ότι «δεν θα ζητήσει την έξοδο από το ευρώ αλλά με την πολιτική του θα το προκαλέσει».

Σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει τους βουλευτές του ο κ. Σαμαράς έκανε συνολικό απολογισμό της κυβέρνησής του και απάντησε στις βασικές επικρίσεις που δέχεται ενώ περιέγραψε και τα επόμενα βήματα.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν τόνισε ότι μέσα σε 18 μήνες:

-απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ που ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης

-πέτυχε η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο πριν από το προβλεπόμενο από την συμφωνία με τους δανειστές. Είπε μάλιστα ότι το πρωτοτενές πλεόνασμα είναι καθαρό και βιώσιμο απαντώντας σε επικρίσεις ότι οφείλεται στο ότι το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του

-υποσχέθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιστρέψει στην κοινωνία και πρώτα στους ένστολους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναφέρομενος στα επόμενα βήματα είπε:

-σύντομα θα επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα

-θα ανακηρυχθεί το χρέος βιώσιμο

-θα βγούμε στις αγορές

-θα γίνουν ορατά τα οφέλη της ανάκαμψης που πλησιάζει

«Αναφερθηκα ξανά στις δεσμεύσεις των εταίρων μας. εμείς καλύψαμε τις δεσμεύσει που είχαμε αναλάβει τώρα είναι η σειρά των δανειστών να καλύψουν τις δικές τους δεσμεύσεις με μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας λέγοντας ότι ενισχύονται με προγράμματα του ΕΣΠΑ 440.000 άνεργοι. Επίσης μίλησε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και για τις δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη.

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστη την δουλειά της, δεν θέλω να καταδικαστεί κανένας αθώος, και δεν θέλω να γλιτώσει κανένας ένοχος. Παντού ακούγαμε φέρτε πίσω τα κλεμμένα και αυτό κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...