ΣΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων

«Προάγει τις επενδύσεις και ωφελεί σημαντικά την οικονομία και τη χώρα μας»

«Το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

Το βασικό μήνυμα του ΣΕΒ, είναι ότι «ένα ενιαίο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, με απλουστευμένες διαδικασίες, προάγει τις επενδύσεις και ωφελεί σημαντικά την οικονομία και τη χώρα μας».

Στην εκδήλωση που συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πολιτείας, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτατα στελέχη  επιχειρήσεων, ο κ. Μπίτσιος, τόνισε ότι τα θέματα της αδειοδότησης παραμένουν διαχρονικά σημαντική προτεραιότητα για τον Σύνδεσμο και εξέφρασε τη σταθερή βούληση του ΣΕΒ για συνεργασία με την Πολιτεία.  Ο κ. Μπίτσιος, αφού σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι εάν θέλουμε να μεταβούμε επιτυχώς σε ένα ενιαίο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, απαιτούνται να γίνουν ακόμη τα εξής:

Υπαγωγή και άλλων κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην απλουστευμένη εγκριτική διαδικασία, εξέλιξη που θα αποτελέσει και δείγμα γραφής ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Πολιτείας.

Εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων -που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο- ως κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας δομής,  και το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ιχνηλάτηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Ολοκλήρωση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και Όρων Δόμησης, που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3892 του 2011,  με εφαρμογή σε πρώτη φάση για το 50%, περίπου, της Επικράτειας, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός.

Στο θέμα των ελέγχων -και με δεδομένο το νέο πλαίσιο και τις αλλαγές που αυτό εισάγει- είναι σκόπιμο ο πρώτος έλεγχος κάθε επιχείρησης να έχει συμβουλευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.

Η αδειοδότηση απλοποιείται τόνισε ο Γεν.Γραμμ. Βιομηχανίας

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης τόνισε ότι «η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των δραστηριοτήτων είναι η μετάβαση από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα σαν πιθανός παραβάτης των νόμων, στον υπεύθυνο επιχειρηματία. Ο σχεδιασμός τόσο για τη λειτουργία όσο και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων γίνεται σε άλλη βάση, με υγιή σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση γίνεται, σε βάθος χρόνου, στην ‘καρδιά’ της δημόσιας διοίκησης, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα  και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μεταφέρει τις καλές διεθνείς πρακτικές.»

Μ. Στασινόπουλος: Στη σωστή κατεύθυνση το νέο πλαίσιο αδειοδότησης

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ τόνισε ότι «το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι  «η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καινοτομία.»

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...