Σεισμολόγοι: Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός στο Γαλαξίδι, περιμένουμε και άλλους

Οι σεισμολόγοι αποδίδουν τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξίδι στα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου. Είναι τα ίδια ρήγματα, που είχαν δώσει τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995.

Δυνατός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στον Κορινθιακό – Έγινε αισθητός από την Πάτρα μέχρι την Αττική

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα βγήκαν από τα σπίτια τους, αλλά

σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας αλλά κυρίως στην Αθήνα -λόγω της κατεύθυνσης των ρηγμάτων από ανατολή προς δύση στον Κορινθιακό κόλπο, έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε στις 12.46 με επίκεντρο 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Γαλαξειδίου.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές ζημιές σε καταστήματα στη Φωκίδα, με δεκάδες προϊόντα να πέφτουν και να αχρηστεύονται.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο μικροί μετασεισμοί.

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ήταν καθησυχαστικός αλλά τόνισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 48ωρο για να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχουν κάποιοι μικροσεισμοί. Θα θέλαμε μεγαλύτερη σεισμική ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση όμως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ενδιαφέρον, το οποίο παρακολουθούμε για να δούμε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας τόσο χρονικά όσο και χωρικά», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο ενεργοποίησης και άλλων ρηγμάτων σε γειτονικές περιοχές.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν έχω πειστεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περιμένουμε λίγο, αρκετές εβδομάδες και όχι μία-δύο ημέρες. Θέλει προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες το παρακολουθούν αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ευθ. Λέκκας: Ομαλά η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

Πρόσθεσε όμως, πως σαφώς ο σεισμός στο Γαλαξίδι είναι εντός του πλαισίου των όσων είχαν πει ο ίδιος, ο κ. Χουλιάρας και ο καθηγητής Βαρώτσος κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως ο Άκης Τσελέντης, με βάση σήμα της ομάδας ΒΑΝ, είχε πει τον Φεβρουάριο πως υπάρχει 80% πιθανότητα για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Τσελέντης συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να φοβούνται αλλά να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα τα οποία τα ξέρουνε.

O σεισμολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε πως: «Έχουν γίνει λίγοι μικροί μετασεισμοί. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ο Κορινθιακός έχει βεβαρυμμένο ιστορικό».

«Λογικά θα γίνουν κι άλλοι σεισμοί σίγουρα. Δεν το συζητάω», είπε ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

thebest.gr

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...