Σε έμπειρα επιστημονικά χέρια οι διασκοπήσεις του Κήπου των Ηρώων

Σε έμπειρα επιστημονικά χέρια οι διασκοπήσεις του Κήπου των Ηρώων

Η σοβαρή ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε αυτό το διάστημα παρουσιάστηκε χτες σε τηλε-συνάντηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη εκδήλωση, μέσω του διαδικτύου, του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για το επετειακό έτος που διανύουμε, ένα έτος για το οποίο έχουν σχεδιαστεί πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Η εκδήλωση – τηλεσυνάντηση είχε ως αντικείμενο την έναρξη μιας ερευνητικής προσπάθειας για την διασκόπηση του Κήπου των Ηρώων ώστε να ανακαλυφθούν μνημεία που είναι θαμμένα κάτω απ’ αυτόν. Με τις έρευνες πεδίου που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο και τα αποτελέσματα θα επεξεργαστούν στη συνέχεια από τα εργαστήρια θα διαπιστωθεί τι ακριβώς είναι κάτω από την περιοχή και θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξής των. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που έγινε υπό τον συντονισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας και υλοποίησε το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. υπό τις οδηγίες του έμπειρου καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Παν/μίου Πελοποννήσου υπό τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά, μέλους επίσης της Επιτροπής «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας καθώς και ο Νίκος Ζαχαριάς που είχε και τον συντονισμό.

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Κώστας Λύρος εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του γιατί το ιερότερο σημείο στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης μας βρέθηκε στα καλύτερα χέρια.

«Για την δημοτική μας αρχή, η ιστορία και το απόθεμα του πολιτισμού μας από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση προτεραιότητα. Κινηθήκαμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά και βρίσκομαι σήμερα στην πολύ ευχάριστη θέση να ενημερώσω για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο θέμα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας», ανέφερε εισαγωγικά ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου για να απαριθμήσει στη συνέχεια όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί μεταξύ των οποίων είναι: Η διεκδίκηση του παλιού νοσοκομείου και του πρώην στρατοπέδου Καψάλη, η έναρξη εκπόνησης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη όλης της περιοχής από το Τρικούπειο έως τον Κήπο των Ηρώων, η συντήρηση του Τείχους και των μνημείων του Κήπου καθώς και η ανακαίνιση του Τρικουπείου. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν από τα παραπάνω ότι σε διάστημα μόλις ενός έτους οι προσπάθειες ήταν πολυάριθμες και αρχίζει και υλοποιείται ένα μακροπρόσθεσμο πλάνο.

Στη συνέχεια ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή πρωτοβουλία του 2021, αλλά και την προσθήκη πολύτιμης ιστορικής γνώσης και μνήμης από τον Κώστα Καρκανιά, μέλος της επιτροπής. «Μέσα από αυτές τις συμμετοχικές δράσεις και τα πρόσωπα κύρους που τις πλαισιώνουν αποδεικνύεται περίτρανα πως για εμάς ο Πολιτισμός και η Ιστορία δεν είναι ευκαιριακές εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Έχουν νόημα, έχουν περιεχόμενο, έχουν στόχο. Κυρίως όμως αποτίουν Τιμή στους ήρωές μας, που κάποτε με τη θυσία τους χάρισαν την Ελευθερία στην Ελλάδα και το λαό μας», κατέληξε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ακολούθως οι κα Βικάτου και ο κ. Τσόκας με τις μεστές και καλά προετοιμασμένες ομιλίες τους ανέφεραν πλήθος στοιχείων τόσο για την ιστορικότητα και σημασία του Κήπου και της γύρω περιοχής όσο και για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υλοποίηση της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας όχι μόνο αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και θα αποτελέσουν την απαρχή μιας ακόμη πρωτοβουλίας για να «έρθουν στο φως» νεώτερα μνημεία του τόπου μας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Η διαδικτυακή εκδήλωση διάρκειας είναι διαθέσιμη στο youtube στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=ZTA01ETvfqY&t=7s


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...