Σε σοκ η Γερμανία – Αντιμέτωπη με αλήθειες και ερωτήματα μετά το νέο μακελειό

Σε σοκ η Γερμανία – Αντιμέτωπη με αλήθειες και ερωτήματα μετά το νέο μακελειό
Σε σοκ η Γερμανία - Αντιμέτωπη με αλήθειες και ερωτήματα μετά το νέο μακελειό


21/02/2020 – 16:28

Το μακελειό στη Χανάου ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, όμως, το σοκ από το ρατσιστικό μίσος αναγκάζει την γερμανική κοινωνία και πολιτική σκηνή  να κοιτάξει κατάματα το σοβαρό πρόβλημα της ακροδεξιάς στη χώρα.

Τρεις ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις σε διάστημα εννέα μηνών. Από τη δολοφονία ενός πολιτικού που είχε εκφραστεί υπέρ των μεταναστών, στην επίθεση κατά συναγωγής στο Χάλε και στο χθεσινό μακελειό με έντεκα νεκρούς. 

Στο ενδιάμεσο, αρκετές επιχειρήσεις κατά ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων,  μία μεγάλη πολιτική κρίση διαρκείας με το ακροδεξιό AfD να καραδοκεί, την πολιτική σκηνή να στρέφεται προς τα άκρα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δείχνει αναποφάσιστη και ανήμπορη.

«Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για μεμονωμένες ενέργειες (…) αλλά για ένα πολιτικό πρόβλημα. Έχει έρθει η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε», γράφει εύστοχα η εφημερίδα Tagesspiegel την επαύριο της νέας τραγωδίας που καταδεικνύει ότι χώροι όπως τεμένη και μέρη συνάθροισης πρέπει να προστατευθούν από την ακροδεξιά απειλή.

Βόμβες βραδείας ανάφλεξης

Μπροστά σε αυτό τον «υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο για τη δημοκρατία», όπως τον χαρακτήρισε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα.

«Ευαίσθητοι χώροι», κυρίως τεμένη, αεροδρόμια και σύνορα, θα υπόκεινται σε ενισχυμένους ελέγχους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε αυξήσει πρόσφατα τα μέτρα ασφαλείας, όμως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές. 

Παρά τις πρόσφατες ενέργειες κατά νεοναζιστικών και ακροδεξιών ομάδων και το μπαράζ συλλήψεων και απαγορεύσεων, οι «μοναχικοί λύκοι» σαν τον 43χρονο Τομπάιας αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Νόιμαν, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου μιλώντας στη Welt, αυτό ήδη γίνεται με τους τζιχαντιστές, όμως τώρα οι

Αρχές πρέπει να στραφούν και προς τους ακροδεξιούς. 

Ο δράστης της επίθεσης στη Χανάου δεν ήταν γνωστός στις αρχές και διατηρούσε προσωπικό ιστότοπο στον οποίο έμπλεκε ρατσιστικές θεωρίες με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. Στο μέλλον οι αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερο τα «σημάδια» αυτά, πρόσθεσε ο Νόιμαν.

«Επιθετικότητα»

Ένα άλλο θέμα είναι ο πιο αυστηρός έλεγχος της οπλοκατοχής. Περίπου 5,4 εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούν στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Bild.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανησυχεί κυρίως για το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποκτούν ολοένα και περισσότερα όπλα διαφόρων τύπων.

Το 2018 η αστυνομία κατέσχεσε 1.091 όπλα, έναντι 676 την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα που σχετίζονται με την ακροδεξιά.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ έχει ζητήσει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα.

«Πολίτες δεν θα πρέπει να μπορούν να κρατούν στα σπίτια τους αυτόματα όπλα, περιλαμβανομένων όπλων για σκοποβολή», εκτίμησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τέλος, η τραγωδία στη Χανάου έχει και πολιτική διάσταση σε μια χώρα όπου εδώ και δύο χρόνια το ακροδεξιό AfD βρίσκεται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το ανοικτά ακροδεξιό κόμμα, τα ηγετικά στελέχη του οποίου επικρίνουν την κουλτούρα της μεταμέλειας που επικρατεί στη Γερμανία για τα εγκλήματα του ναζισμού, θα πρέπει να «τεθεί υπό παρακολούθηση» από τις υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Κάποιος πυροβόλησε στη Χανάου, όμως πολλοί του προσέφεραν τα πολεμοφόδια και το AfD σίγουρα φέρει μέρος της ευθύνης», κατήγγειλε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Το AfD ευθύνεται για την πόλωση (…) και την επιθετικότητα στον πολιτικό λόγο», επεσήμανε ο Όλιβερ Ντέκερ ειδικός στην ακροδεξιά στο πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...