Σε συναγερμό η Ιταλία: Και πέμπτος νεκρός από τον κορονοϊό – Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα

Σε συναγερμό η Ιταλία: Και πέμπτος νεκρός από τον κορονοϊό – Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα
Ιταλία: Τρεις οι νεκροί από τον κορονοϊό - Ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο» το Βατικανό


24/02/2020 – 15:00

Πανικός επικρατεί στη γειτονική Ιταλία, καθώς εμφανίστηκε και τέταρτο θανατηφόρο κρούσμα του φονικού κορονοϊού. Έτσι η κυβέρνηση μελετά πλέον εκτεταμένα μέτρα αντιμετώπισης του ιού προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση του.

Προς το παρόν, η ιταλική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές αποφάσισε να αναστείλει το ξακουστό καρναβάλι της Βενετίας, ενώ το Μιλάνο κλείνει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους τον καθεδρικό ναό του Ντουόμο. Η Λομβαρδία και το Βένετο τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ υπάρχει και η σκέψη να κλείσουν και τα μουσεία του Βατικανού, με την απόφαση να μην έχει παρθεί ακόμα, αλλά να είναι πιθανή.

Στους πέντε οι νεκροί

Πέμπτος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό πέθανε στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 88χρονο άντρα, από το Μπέργκαμο, σύμφωνα με το Rai. O άνδρας νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι γιατροί έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Βένετο Λούκα Ζάια ανακοίνωσε τη ματαίωση των εκδηλώσεων «παγώνοντας» περισσότερο από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την επίσημη αναβίωση του το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης οδηγείται στη ματαίωση λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που παρατηρείται με τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είπε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19.

Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Ανάμεσα στους αγώνες και το Ίντερ – Σαμπντόρια. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό. «Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Αναστέλλονται οι εκδρομές – Αγωνία για τα 10 ελληνικά σχολεία

Εξάλλου, ύστερα από απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας. Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Παιδείας αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που έχουν προγραμματισθεί προς την Ιταλία μέχρι νεωτέρας. «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας , δρούμε προληπτικά προστατεύουμε τους μαθητές , φοιτητές , σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας απο τη μεταδοτική νόσο», ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο έχει η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Για το θέμα θα ακολουθήσουν εγκύκλιοι από το υπουργείο οι οποίες θα αφορούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Έλληνες εκδρομείς στην Ιταλία και στις επίφοβες περιοχές.

Σε εκδρομές στην Ιταλία, που υπάρχει η έξαρση του κοροναϊού, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10 σχολεία από τη χώρα μας. Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκονται δέκα σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Από αυτά, τα δυο σχολεία, είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν.

Κανονικά η λειτουργία των τρένων 

Επαναλήφθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από τις Αλπεις έπειτα από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε. Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο — κατά δημοσιεύματα αυστριακών ΜΜΕ, μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς — αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, διευκρίνισε νωρίτερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, τα οποία ξεπέρασαν τα 150 το Σάββατο, τρία εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φραντς Λανγκ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία, τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μία ώρα.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πέτερ Κάιζερ, κυβερνήτης της επαρχίας της Καρινθίας, που γειτονεύει με τη βόρεια Ιταλία, παρότρυνε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στην ιταλική επικράτεια.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...