Σε 15 μέρες η παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Σε 15 μέρες η παραπομπή Παπακωνσταντίνου
Τον δρόμο προς το εδώλιο με διαδικασίες εξπρές παίρνει η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει ενεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο διάστημα από 14 έως 18 Ιανουαρίου.

Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Ειδικότερα, την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, το κείμενο, που υπογράφουν οι 71 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την παραπομπή σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τετάρτη, μέσα σε οκτώ δακτυλογραφημένες σελίδες το κατηγορητήριο φέρνει ουσιαστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο δρόμο για το εδώλιο για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν το πρώτο αδίκημα το διέπραξε ή όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Το κλειδί το παραδίδουν στους εκπροσώπους των κομμάτων που θα μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή.

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Νομική βάση» οι βουλευτές δεν περιορίζονται στην επίκληση μόνο της διάταξης εκείνης που οδηγεί σε περίπτωση παραπομπής απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά επικαλούνται το άρθρο του νόμου που ορίζει πότε πρώην υπουργοί δικάζονται ως κοινοί παραβάτες του νόμου.

Προστίθεται εξάλλου ότι “τα καθήκοντα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής ανήκει η διευκρίνιση και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας, όπως επίσης και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ως υπουργός, εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού”.

Αυτό σημαίνει ότι το νήμα της ενδεχόμενης παραπομπής του δεν κόβεται με μια πιθανή απόφαση περί παραγραφής, σε περίπτωση που η Βουλή της μιας ημέρας μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρηθεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδος.

Για να αποφύγει το εδώλιο θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα άλλης μιας δικαστικής μάχης, που χαρακτηρίζει «υπουργικό» ή «κοινό» το αδίκημα. Γιατί, αν τελικά κριθεί ότι η νόθευση εγγράφου εκφεύγει των υπουργικών ορίων, τότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους τακτικούς δικαστές που θα τον ανακρίνουν και θα αποφασίσουν για την ενδεχόμενη παραπομπή του σε δίκη.

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αναφέρει σε δήλωσή του ότι η πρόταση παραπομπής του βρίθει ανακριβειών, ότι δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα και πως δεν θα γίνει “η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...