Σκέψεις για ολικό lockdown – Στο “κόκκινο” Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Σήμερα οι αποφάσεις

Σκέψεις για ολικό lockdown – Στο “κόκκινο” Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Σήμερα οι αποφάσεις
Σκέψεις για ολικό lockdown - Στο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη των ειδικών μετά την νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαϊα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που όπως φαίνεται δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Σε… βαθύ κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και την Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που έχουν το βαρύτερο πλήγμα στην διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από την Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή»

Οι σκέψεις για την Αττική

Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους Δήμους, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Κλειστό λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση, είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ένα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο όπως τονίζουν οι επιστήμονες «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μην δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που προβλέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σκέψεις για περιορισμό στις μετακινήσεις

Η κινητικότητα του πληθυσμού είναι αυτή που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς με τα καταστήματα να λειτουργούν και τον κόσμο να μετακινείται συνεχώς και για λόγους εργασίας, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά και έτσι σκέφτονται να προτείνουν περιορισμό και όριο στις εξόδους. «Πρέπει να κοπούν τα ”σούρτα-φέρτα”, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και ως προς τους λόγους για να φύγει κάποιος από το σπίτι», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Ένα κεφάλαιο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ζήτημα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος, έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές αυτού του μέτρου.

Στην επιτροπή υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες γνώμες, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει πως τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν να κλείσουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε χθες πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο των σχολείων.

Αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα

Στις τελευταίες μετρήσεις, έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της συμπρωτεύουσας, στην έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.

Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:

«Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

Έως και 200% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, επεσήμανε πως η αύξηση που εκτιμάται ότι θα έχουμε αυτή την εβδομάδα στο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα της Αττικής θα είναι έως και 200%!

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ είπε πως «από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας. Είναι εξαιρετική ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα».

«Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200% αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...