Πέρα από το επίδομα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις «παγώματος» του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση για τα ροφήματα και τον καφέ, όπως και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εισιτήρια κινηματογράφου, αλλά και τα τουριστικά πακέτα.

Αντίθετα με την σκέψη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη, για την οποία κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς θεωρούν ότι δεν θα περάσει η μείωση στις τιμές, η διατήρηση των κειμένων συντελεστών θεωρείται μια κίνηση που θα προστατέψει τους καταναλωτές από επιπλέον πίεση.

Η συμφωνία με τους εταίρους ήταν ο μειωμένος ΦΠΑ να ισχύσει έως και το τέλος Ιουνίου, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου.

Το κόστος για τη διατήρηση του μέτρου είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μέρος του θα απορροφηθεί από την ενδεχόμενη διατήρηση της κατανάλωσης, καθώς σε περίπτωση αύξηση του ΦΠΑ, θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθεί η κατανάλωση και μαζί της τα έσοδα του Δημοσίου.

Αντίστοιχη παρέμβαση αναμένεται και στην αγορά ακινήτων, η οποία παρουσιάζει έντονη κινητικότητα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και να επεκτείνει για ακόμα ένα χρόνο την έκπτωση για τις ανακαινίσεις κατοικιών, η οποία και αυτή έληγε στο τέλος του έτους.

Οι παρεμβάσεις για την στήριξη των νοικοκυριών θεωρούνται αναγκαίες, ωστόσο το μέγεθος τους θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργηθούν. Ήδη σε προτεραιότητα βρίσκεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του πακέτου παρεμβάσεων σε ρεύμα και αέριο, οι όποιες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Το ύψος των παρεμβάσεων θα κρίνουν και τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτο επίδομα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, πριν το Πάσχα, στη βάση της στήριξης που δόθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία για την επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.

«Παγωμένος» ΦΠΑ

Με τα έως τώρα δεδομένα πιο πιθανό θεωρείται να προχωρήσει η σκέψη για την παράταση των «παγωμένων» συντελεστών ΦΠΑ.

Πέρα από το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποδώσει, το γεγονός ότι η ισχύς του λήγει στο τέλος Ιουνίου, επιτρέπει στους αρμόδιους να έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών.

Οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου και αφορούν:

– Στο τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 13%.

Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.

Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

– Στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

– Στην εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

– Στον πολιτισμό: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

dikaiologitika.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...