Σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες

Εντελώς αχρείαστα τα μέτρα 3,6 δις ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ

, για να επιστρέψουν τα κλιμάκια και υποχωρήσει το ΔΝΤ στις παράλογες απαιτήσεις του! Εντελώς αχρείαστα, τα μέτρα 3,6 δις ευρώ, που απαιτεί το ΔΝΤ, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ήδη έχουν διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και όλους τους σχετικούς αξιωματούχους,  τα πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν, γιατί τα στελέχη Ταμείου, έχουν κάνει λάθη επί λαθών και κακούς υπολογισμούς! Η Έκθεση, μαζί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, αναμένεται να είναι τα ισχυρά χαρτιά που θα κρατά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 Ο υπουργός, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, έχει εντείνει τις επαφές του,  με ομολόγους του και επικεφαλής των θεσμών, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ του Συμβουλίου ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.  Αν και μία τελική συμφωνία, δεν θεωρείται ακόμα πιθανή,  κυβέρνηση και δανειστές, εκτιμούν ότι αν σημειωθεί σήμερα  σημαντική πρόοδος, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών.

 Όμως, ακόμα και να επιτευχθεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ο δρόμος για την τελική συμφωνία, θα είναι μακρύς. Αφού επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών, θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση, να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα και η συμφωνία να περάσει από έκτακτο Eurogroup. Ακόμα και τότε, θα πρέπει να έρθει και το «πράσινο φως», από το Δ.Σ. του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον και το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αν όλα «κλειδώσουν» μέσα σε ένα μήνα, τότε προλαβαίνουν και την συνεδρίαση της EKΤ τον Απρίλιο, ώστε να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως κάθε καθυστέρηση, στο «σφικτό» χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, θα κοστίσει σημαντικά και δεν είναι λίγες οι φωνές στην Ευρωζώνη, που κάνουν λόγο για συμφωνία και εκταμίευση της δόσης των 6,1 δις ευρώ τον Ιούνιο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες πληρωμές προς τους δανειστές.
 

 Τζανακόπουλος: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα χωρίς νέα λιτότητα

Τον κυβερνητικό στόχο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και χωρίς επιπλέον λιτότητα επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019. Αν, λοιπόν, επιλυθεί μέχρι την Δευτέρα αυτή η διαφωνία ως προς τις εκτιμήσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο πλέον όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης».

 

Πρωτοβουλία Μέρκελ για να κλείσει η συμφωνία

 Με την τεχνική διαπραγμάτευση να έχει φτάσει σε αδιέξοδο, όλοι αναμένουν περιορισμένη πρόοδο στο Eurogroup. Όμως πολλά, θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη, όταν η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει  την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος, αναλαμβάνει Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος με την ελληνική αξιολόγηση και αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς. Αν και το περιεχόμενο δεν είναι γνωστό, αναμένεται να περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ συζητείται και το θέμα του χρέους, χωρίς, όμως, να αναληφθεί δράση πριν τις γερμανικές εκλογές.  Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις υποχωρήσεις που ενδέχεται  να κάνει το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του για μέτρα κάτι το οποίο θα διευκολύνει τη συμφωνία. 

Πολλά τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν πριν την συμφωνία

 Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλπουμ θα έχει μπροστά του εισήγηση για εκπλήρωση μόνο του 1/3 των δεσμεύσεων». Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, υπάρχει μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να έχουν «ελεγχθεί πλήρως» πριν από την συμφωνία. Πρακτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εννέα μέτρα από αυτά εκκρεμούν, τέσσερα  έχουν εκτελεστεί και άλλα δύο βρίσκονται υπό επαλήθευση.

Τα προαπαιτούμενα της λίστας, είναι τα εξής 

Έχουν γίνει

  1. Υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού για το 2017 για την επίτευξη στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,75% του ΑΕΠ

  2. Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού Εσόδων

  3. Νομοθέτηση του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος

  4. Καθιέρωση και έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων

     

Υπό επαλήθευση

  1. Υιοθέτηση νομοθεσίας και μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  2. Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, π.χ. εταιρικό δίκαιο περί αφερεγγυότητας, νομική προστασία για τους υπαλλήλους που διαγράφουν τα χρέη.

Εκκρεμούν

 

  1. Υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων  για τον έλεγχο των δαπανών υγείας

  2. Οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

  3. Προώθηση μεγάλων έργων ιδιωτικοποιήσεων

  4. Μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά

  5. Εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού

  6. Άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα

  7. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου

  8. Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Μπόφινγκερ: Θα ήταν μοιραίο το Grexit για την Ευρωζώνη

 Θα ήταν μοιραίο το Grexit για την Ευρωζώνη δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν (…) Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται (…) Αυτό είναι το πρόβλημα και το ΔΝΤ το έχει επιτέλους αντιληφθεί. Δυστυχώς, όμως απο ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται συνεχώς νέα, φιλόδοξα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν».

 
Ρουμελιώτης: Μεγάλα τα λάθη του ΔΝΤ

 Στο εσωτερικό, ο πρόεδρος της Attica Bank και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τονίζει ότι το Ταμείο  «έχει διαπράξει μεγάλα σφάλματα σε ό,τι αφορά στο πρώτο μνημόνιο» για να προσθέσει ότι «με τις εσφαλμένες του προβλέψεις, αυξήθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Για την ανίερη συμμαχία,  Σόιμπλε και Τόμσεν, ανέφερε ότι «τους ενώνουν μόνο σκοπιμότητες».

Σχετικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου, ανέφερε πως, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το μεν Ταμείο δεν μπορεί να επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκανε τον Μάιο του 2010, δηλαδή να δεχτεί τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι θνησιγενές από την αρχή, και επιμένει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ενώ για το σημερινό συμβούλιο εκτίμησε ότι «θα υπάρξει ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας και θα έρθουν μετά στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/271491-Sklere-mache-stis-Bryxelles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...