Σκληρό «μαρκάρισμα» του ΔΝΤ, στις ομαδικές απολύσεις!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ          

Με κόντρα, στο καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων, ξεκίνησαν οι συναντήσεις κυβέρνησης και δανειστών στα εργασιακά! Στην πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των θεσμών, το ΔΝΤ, όπως αναμενόταν, έβαλε στο τραπέζι την απαίτησή του για διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων, για να πάρει την απάντηση, ότι υπάρχει Δίκαιο που ρυθμίζει την αγορά, είναι το ελληνικό, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το Ευρωπαϊκό.

Στην πρώτη (από πολλές),  συνάντηση για τα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, που περιλαμβάνουν και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σήμερα, το πρωί, ακολουθεί συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπου θα «ροκανιστούν» τα νούμερα των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, πριν την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών.

Δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η Επίτροπος Εργασίας, Τισέν! 

Ανάγκη για δύσκολες αλλαγές στην αγορά εργασίας, σε θέματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για να μην πέσουν έξω οι μεταρρυθμίσεις, ζήτησε από τις Βρυξέλλες η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μάριαν Tίσεν, μιλώντας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

«Αυτό που ζητάμε είναι μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βελτιωθεί η κατάσταση», είπε  η Μ. κυρία Tίσεν, τονίζοντας πως  η παλαιά κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη… Δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αρκετές εισφορές και να δίνεις σύνταξη μετά από 35 χρόνια εργασίας, όταν το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, και σε όλο τον κόσμο είναι γνωστό ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βιώσιμη” ανέφερε η Βελγίδα Επίτροπος.

Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας και να μείνουν ανοιχτά θέματα και μετά την αποχώρηση του «κουαρτέτου». Μία τέτοια εξέλιξη, θα σημάνει ότι οι δανειστές, θα επιστρέψουν στις… καθυστερήσεις της διαπραγμάτευσης, εντός Δεκεμβρίου, για να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι, είναι ότι η αξιολόγηση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα γιατί θέλει το χρέος, το ΔΝΤ, γιατί υπάρχει μία ανησυχία σχετικά με την κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο που θα αναλάβει τα καθήκοντά του και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, γιατί το 2017, είναι χρονιά εκλογών σε  Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία δεν θέλουν να ασχολούνται με την Ελλάδα.

Έτοιμο το «Υπέρ-Ταμείο» έως το τέλος τους έτους!

Νωρίτερα, στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν, ότι δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

(το υπέρ-ταμείο), μπορεί να είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους. Στην συνάντηση συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν το Ταμείο,, όπως η σύσταση και στελέχωση του ΔΣ της εταιρείας.

Υγεία και Τράπεζες, στις σημερινές συναντήσεις                                                                                

Οι αλλαγές που έρχονται στην Υγεία και τα χρηματοπιστωτικά θα βρεθούν την Τετάρτη, στο επίκεντρο των συναντήσεων κυβέρνησης και Θεσμών, μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής:

-15:30-16:30 Θέματα του υπουργείου Υγείας

-17:00-19:00 Χρηματοπιστωτικά

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...