Σκορπιός: Πώς το νησί του Ωνάση φέρνει κοντά Ριμπολόβλεφ και Mr. Tesla

Αυτοψία του «Έθνους της Κυριακής» στο εργοτάξιο του Σκορπιού, όπου «τρέχει» η επένδυση των 160 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στο θρυλικό νησί Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση, που αγόρασε, τον Απρίλιο του 2013, ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έναντι τιμήματος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», οι εργασίες, τις οποίες δυσχεραίνουν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο νησί των 830 στρεμμάτων, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της υποδομής και του οδικού δικτύου.

Υστερα από την πρόσφατη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), ο Ριμπολόβλεφ προχωρά στην υλοποίηση ενός έργου ύψους 160 εκατ. ευρώ, για τη μεταμόρφωση του νησιού σε έναν από τους λιγοστούς υπερπολυτελείς προορισμούς αναψυχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως εξηγούν από τη Μυκήναι, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της έκτασης, οι εργασίες ανάπλασης θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και στόχος του Ρώσου επιχειρηματία είναι ο Σκορπιός να μετατραπεί όχι μόνο σε υπερπολυτελές hot spot, αλλά και σε προορισμό με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας. Οπως, εξάλλου, έχει αναφέρει ο Ρώσος μεγιστάνας, «η βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής και της ασύγκριτης ομορφιάς του».

skorpios.jpg

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μία από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του έργου ανάπτυξης είναι η ηλιακή οροφή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Tesla του Ελον Μασκ. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, γνωστή ως «solar glass roof», την οποία ο Αμερικανός επιχειρηματίας λάνσαρε για πρώτη φορά το 2016, εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική, επιτρέποντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού. Μένει να φανεί εάν ο Ριμπολόβλεφ θα είναι ένας από τους πελάτες του Μασκ, καθώς στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προέρχεται από το έδαφος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Τι περιλαμβάνει όμως το σχέδιο ανάπτυξης; Οπως υπενθυμίζει ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν, «όσον αφορά το κατασκευαστικό έργο του Σκορπιού, φέτος υπήρξε το σπουδαίο βήμα. Η υπογραφή, δηλαδή, τον περασμένο Ιούλιο, του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΣΕ, που περιλαμβάνει τις επιμέρους επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο νησί τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ορόσημο για την υλοποίηση της επένδυσης και δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς την υποστήριξη της δικηγορικής εταιρείας Κορίνα Φασουλή-Γραφανάκη και Συνεργάτες και την προσωπική συμβολή της κυρίας Γραφανάκη, στην οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας».

skorpios1.jpg
skorpios2.jpg

Συνολικά, το έργο θα περιλαµβάνει ένα κύριο συγκρότηµα δύο επιπέδων, µε επτά VIP υπνοδωµάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίµνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόµη 12 καινούργιες βίλες, µε τη σχεδιαζόµενη οικιστική ζώνη να προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

Αυτό το διάστηµα τα τεχνικά συνεργεία υλοποιούν τις απαιτούµενες εργασίες για την ανάπτυξη της υποδοµής, την ενίσχυση του τοπικού οδικού δικτύου και την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη. «Προτεραιότητα έχουν τα νέα ενεργειακά συστήµατα. Τώρα είναι η εποχή που εµφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες, σχεδόν κάθε µήνα. Θα θέλαµε να είµαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι, ώστε να είµαστε έτοιµοι να εφαρµόσουµε τις µελλοντικές ιδέες που συµβαδίζουν µε τον οικολογικό χαρακτήρα του έργου. Χαιρόµαστε πολύ που βλέπουµε ότι ήδη το project έχει µεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισµού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυποµονούµε να δούµε αυτήν την τάση να συνεχίζεται προς όφελος όλων» σηµειώνει ο κ. Τσερνίτσιν.

Ο κύριος όγκος της επένδυσης θα υλοποιηθεί σε έκταση δύο στρεµµάτων στο ανατολικό τµήµα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη διάσηµη ροζ βίλα που έχει επιφάνεια 150 τ.µ. και ανακαινίστηκε από τον Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ το 2014. Το κτίσµα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιµοποιούνταν ως στάβλος. Επί των ηµερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η Χριστίνα, µετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε. Στο ισόγειο η οικογένεια Ριµπολόβλεφ έχει δηµιουργήσει µουσείο µε αντικείµενα, φωτογραφίες του Ελληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιµοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο. 

Θα ανακαινιστούν, ακόµη, η ανατολική και η νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάµενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθµιστούν οι υποδοµές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυµάτων, αφαλάτωσης, υποσταθµών µέσης τάσης κ.λπ.), θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αµφιθέατρο, θα πραγµατοποιηθούν εκτεταµένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρµας και θα δηµιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

ethnos.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...