Στήριξη στον Αλέξη από τον Ομπάμα, που έρχεται στην Αθήνα

Την επίσκεψη του Αμερικανού Πρόεδρου στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος..

 Η επίσκεψη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να προσφέρει τη στήριξη του στον Αλέξη Τσιπρα στον αγώνα που δίνει για μια βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους και στην προσπάθεια του να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι εταίροι  μας . 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο αμερικανός Πρόεδρος στην Αθήνα θα είναι η προσφυγική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

«Ο αμερικανός Πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. 

Η χρονική συγκυρία της επισκέψεώς του μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τότε αναμένεται η κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γεγονός που σύμφωνα με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 θα πρέπει να ξεκλειδώσει οριστικά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από τους δανειστές για το χρέος, ενώ αμεσως μετα την Ελλαδα ο Μπαρακ Ομπαμα θα παει στη Γερμανια οπου θα εχει συναντηση με την Γερμανιδα καγκελαρια Ανγκελα Μερκελ.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ κατά καιρούς έχουν εκφράσει την άποψη πως πρέπει να ανοίξει και να καταλήξει θετικά αυτή η συζήτηση, με πιο πρόσφατη παρέμβαση αυτή του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζέικομπ Λιου, κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό μέρος στην ατζέντα της συζήτησης θα έχουν και οι γεωστρατηγικές συζητήσεις, καθόσον η γενικότερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι κινήσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση, τις οποίες επιχειρεί ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, προσδίδει στην Ελλάδα άλλη βαρύτητα για τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Ελληνικού Λαού και μιλά με θερμά λόγια για τους νησιώτες και τον αγώνα που δίνουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

«Στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στο να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος θα καταστήσει σαφή την εκτίμησή μας για την εντυπωσιακή γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

 Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999, επί κυβέρνησης Σημίτη. 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...