Σταθάκης: Δεν πρόκειται προκαταβολικά να ψηφίσουμε μέτρα

Ο στόχος του 2,5-3% ανάπτυξη το 2017 θα είναι επιτευκτός.

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που πρέπει ώστε να κλειδώσει η αξιολόγηση ή μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σαν αυτά που αντιμετώπισε το καλοκαίρι του 2015 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «νομίζω ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι συμβατή και με την κοινοβουλευτική ομάδα και δεν θα έχει πρόβλημα εφόσον η προσέγγιση μας λέει “αναγνωρίζουμε ότι θέλουν να υπάρχει μία συμφωνία πλαίσιο για μετά το 2018 πρώτον. Δεύτερον,  αυτή η συμφωνία πλαίσιο πρέπει να έχει κάποιας μορφής εγγυήσεων για την πλευρά των δανειστών. Τρίτον, δεν μπορεί να παραβιάζει δεδομένες συνθήκες οι οποίες είναι και νομικά και από οικονομική άποψη κόκκινες γραμμές για εμάς” και αυτή είναι η φύση της συμφωνίας που μπορεί να προκύψει. Αυτή θα είναι συμβατή φυσικά και με την κοινοβουλευτική ομάδα. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα» και πρόσθεσε:

«Το μόνο συμβατό που είναι στο επίκεντρο της δικής μας προσέγγισης είναι ότι θα υπάρχει κάποιας μορφής κόφτης, όπως υπάρχει και τώρα στο τρέχον πρόγραμμα. Αχρείαστος εκ των πραγμάτων, όπως φάνηκε. Ο κόφτης αυτός μπορεί να περιγράφεται όσον αφορά κάποια σύνθεση δαπανών, εσόδων. Αλλά αυτά είναι και τα όρια “μηχανισμού εγγυήσεων”. Από εκεί και πέρα, εάν μπούμε σε μία ποσοτικοποίηση μέτρων ή οτιδήποτε άλλο, αυτό νομίζω ότι είναι έξω από τα όρια κάθε παραδεκτού δεδομένου… Μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτό είναι δεδομένο, όσον αφορά μέτρα ποσοτικοποιημένα ότι αυτό θα προκύψει από εκεί, το άλλο παρακάτω»

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «σταθερή επιδίωξη μας είναι να κλείσουμε, γιατί προφανώς μετά θα μπούμε σε μία περίοδο εκλογών αφενός και αφετέρου το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να έχουμε συμφωνία γρήγορη προκειμένου να αποδεσμευθούμε και να έχουμε την προοπτική να πετύχουμε και το επόμενο βήμα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Άρα η δική μας πλευρά είναι σαφής, θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, αυτή είναι η σταθερή μας επιδίωξη. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με έναν τρόπο που να είναι συμβατός με τα δεδομένα όπως έχουν τεθεί κυρίως για μετά το 2018»

Στο ερώτημα εάν είναι εφικτό να πιαστούν οι στόχοι του 2017 ο κ. Σταθάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «νομίζω ότι είναι εφικτό με βάση τα δεδομένα του 2016. Το 2016 είναι αυτό που μας κάνει αισιόδοξους…  Ο στόχος του 2,5-3% ανάπτυξη το 2017, εάν όλα είναι υπό τις δεδομένες συνθήκες όπως όλοι συμμεριζόμαστε ότι θα είναι, θα είναι επιτευκτός. Θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...