Σταθάκης: Σχέδιο για επαναπροκήρυξη νέων οικοπέδων υδρογονανθράκων

Το Σχέδιο αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων – Ενδιαφέρον ExxonMobil και Total για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες!

Νέους δρόμους για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ετοιμάζει η κυβέρνηση!  Τη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΣΕΠ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (8 – 9 Ιουνίου).

Από την πλευρά του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία, για να ενισχυθεί η ελληνική τεχνογνωσία. Την ίδια στιγμή, προχωρά και σε όλες τις  αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση του ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων.

Σε αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό,  αναβαθμίζεται η λειτουργία της ΕΔΕΥ με προσωπικό και θωρακίζεται θεσμικά ο ρόλος της. Όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται το περιβάλλον, με τον υπουργό να τονίζει ότι  αποδίδει σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό τηρείται απαρέγκλιτα το ευρωπαϊκό και ελληνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ενέργεια

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πολύ σημαντικές ξένες πετρελαϊκές εταιρίες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με χώρες, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιταλία, λόγω της μεγάλης προόδου που έχει σημειωθεί στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το υπουργείο Ενέργειας, προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων σε επιλεγμένες περιοχές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως είπε,  ο κ. Σταθάκης, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξει σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) τονίζοντας ότι με την αξιόλογη εμπειρία που διαθέτει, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, μπορεί να αποτελέσει μοχλό σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες, που συνιστά εθνικό κεφάλαιο.                                                                                                        

Ικανοποίηση Χατζηδάκη (ΝΔ) για το ενδιαφέρον ExxonMobil-Total

Την ικανοποίηση του, για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ExxonMobil και η Total, για την έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, μίλησε για αισιόδοξες εκτιμήσεις που, αν επιβεβαιωθούν από τις έρευνες, τότε τα εγχώρια αποθέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακήρυξη των αναδόχων για τα μπλοκ στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Επίσης, εξήρε τον ρόλο των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας τον Όμιλο «πρωταγωνιστή στον χώρο των ερευνών για υδρογονάνθρακες».

Τσοτσορός: Οι 6 προτεραιότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Το δρόμο για την αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τις έξι προτεραιότητες προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εθνική προσπάθεια για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, παρουσίασε  ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου με θέμα: «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας».

Ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ με σχεδιασμό, συστηματικές ενέργειες και προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει, θα συμβάλει:

  • Στην άμεση ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διεθνών διαγωνισμών για τρεις χερσαίες και δύο θαλάσσιες περιοχές και κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης.

 

  • Στην άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την αναμενόμενη αποδοχή της αίτησης ενδιαφέροντος για δύο περιοχές της Κρήτης που υπεβλήθη από Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

 

  • Στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό, σύμφωνα με διεθνή αγορά και, παράλληλα, την ενσωμάτωση στη νομοθεσία ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων των υφιστάμενων Συμβάσεων Μίσθωσης με σκοπό την ενότητα δικαίου και τη νομική ασφάλεια.

 

  • Στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες, για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.

 

  • Στη συστηματική διεθνή προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας.

 

  • Στην προσέλκυση των σημαντικών διεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ επεσήμανε την ανάγκη μετάβασης, από το «μύθο» και τις προσδοκίες γενεών στην πραγματικότητα των υφιστάμενων αποθεμάτων, αλλά και της τεχνοοικονομικής δυνατότητας για την εκμετάλλευσή τους, που θα αναβαθμίσει και τον ρόλο της Ελλάδας διεθνώς, στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μετά από πολυετή καθυστέρηση, διαμορφώνονται πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές, καθώς έχει εκφραστεί η βούληση της Ελληνικής Πολιτείας για την υιοθέτηση διαδικασιών «fast track» στις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ αναμένεται και η εκπόνηση ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού από την ΕΔΕΥ, ο οποίος θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής.

Υπογράμμισε τέλος, ότι ο Όμιλος κινείται συστημικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και επεσήμανε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή της Total και της Edison στο οικόπεδο 2 Δυτικά της Κέρκυρας, αλλά και η πρόσφατη συμμετοχή της ExxonMobil, από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Total, στην υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για να ερευνηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή, εγγύς της Κρήτης.

Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Αντιμετωπίζοντας  το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, περιέγραψε τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων ενεργειακής ασφάλειας καθώς και τη συνεισφορά των ΕΛΠΕ σε αυτή. Ο ίδιος, τόνισε ότι «η ενέργεια είναι ένα πολύτιμο αγαθό που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των αναγκών μας σε θέρμανση, φωτισμό, μεταφορές και για την παραγωγή προϊόντων που βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής μας».

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την «Ευρωπαϊκή στρατηγική και την ενεργειακή ασφάλεια» η Ε.Ε.: εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, έχει έντονη εξάρτηση σε εισαγωγές για το αργό (90%) και το Φυσικό αέριο (66%), και σε μικρότερο βαθμό για στερεά καύσιμα (42%) και πυρηνικά (40%), οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες των κρατών μελών της υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ σε ημερήσια βάση, εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δις ευρώ ετησίως και σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, θα αντιμετωπίσει σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό εφοδιασμό της, ως απόρροια της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 27% έως το 2030.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας είναι η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο (κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων και το άνοιγμα των αγορών), αλλά και η υλοποίηση μιας συνεκτικής εξωτερικής δράσης με κοινά αποδεκτές αρχές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/287614-Stathakes-Schedio-gia-epanaprokeryxe-neon-oikopedon-ydrogonanthrakon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...