Σταμναγκάθι : θεραπευτικές ιδιότητες και διατροφική αξία.Της Νατάσας Τρουμπούκη

Νατάσα Δ. Τρουμπούκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πήρε την ονομασία του από τους Κρητικούς που το χρησιμοποιούσαν σαν πώμα για τις στάμνες τους, και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα χόρτα της γκουρμέ κουζίνας. Στην ουσία είναι ένα άγριο ραδίκι που αυτοφύεται τόσο σε παραθαλάσσιες, όσο και σε ορεινές περιοχές. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και εξάγεται με υψηλές τιμές ανά κιλό.

Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και γλουταθειονίνη. Επίσης, αποτελείται από πολλά ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Στο υπέργειο τμήμα του συναντάμε ένα λευκό γαλακτώδη χυμό με πικρή γεύση, εξαιτίας των ουσιών που περιέχει : λακτουπικρίνη, καουτσούκ, ινουλίνη, τανίνες, τερπένια και κουμαρίνες.

   Όλα τα παραπάνω, προσδίδουν στο σταμναγκάθι ιδιότητες θεραπευτικές, καθώς και αντιοξειδωτικές – αντιγηραντικές. Πιο συγκεκριμένα, το σταμναγκάθι είναι :

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το “κιχώριο” και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.

Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.

Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων

Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.

   Το σταμναγκάθι, λοιπόν, μπορεί επάξια να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί και χωρίς να σημαίνει πως σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...