Σταϊνμάγερ: Θετική και για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μια λύση στο Κυπριακό

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΧΤΙΣΘΕΙ ΦΙΛΙΑ

Την εκτίμηση ότι μια λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ίσως και στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών  Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης- επανέλαβε ότι οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και τα σύνορα που έχουν καθορισθεί στο παρελθόν, δεν νοείται να αμφισβητούνται.

Μιλώντας για το Κυπριακό, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει τακτικές συζητήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

«Έχω την εντύπωση ότι σε μία μακρά πορεία πολλές φορές τα τελευταία μέτρα εμφανίζουν περισσότερα εμπόδια, τα οποία καλείται κανείς να υπερπηδήσει. Και απ’ ό,τι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αποκλίνουσες πορείες ως προς τις θέσεις των δύο πλευρών και ωστόσο, αυτό το Σαββατοκύριακο, φάνηκαν οι δύο πλευρές να έχουν την βούληση να έρθουν και πάλι πιο κοντά και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας οδηγήσει τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που το βλέπω εγώ είναι ότι έχουν διανύσει μια μακρά πορεία και όλες οι πλευρές και ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά όσο τώρα η μία προς την άλλη».

«Όταν λοιπόν φθάνει κανείς σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πρέπει να φοβάται να διανύσει και τα τελευταία αυτά λίγα μέτρα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις για τα τελευταία ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, κάτι που θα αποτελέσει θετικό σημάδι για όλη την Ευρώπη, όπως είπε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει αλλάξει, όπως και η κατάσταση της ασφάλειας επίσης στην Ευρώπη έχει αλλάξει, τουλάχιστον από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση των Βρετανών για Brexit, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες πιέσεις από λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις και κινήματα.

Παυλόπουλος: Χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, δεν είναι δυνατό να χτισθεί φιλία

Από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον χαρακτήρισε κορυφαίο Ευρωπαίο πολιτικό που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο κύρος και στη συνοχή της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παραμένουμε πιστοί στην Ευρωπαϊκή μας πορεία».

Αναφέρθηκε επίσης στην απαρέγκλιτη τήρηση από την πλευρά της Ελλάδας της Συνθήκης της Λωζάνης «όχι μόνο γιατί η Συνθήκη αυτή καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά γιατί καθορίζει κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Όταν εμείς οι Έλληνες ζητάμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης ξέρουμε πολύ καλά ότι εκτός από τα δικά μας σύνορα, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε και τα σύνορα της Ευρώπης», διευκρίνισε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, είπε ότι είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα. «Όταν εμείς λέμε ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ακέραιη αν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, αυτό το ενστερνιζόμαστε γιατί η έννοια της κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Και χαίρομαι γιατί εσείς το επισημάνατε αυτό με βάση την εμπειρία της Γερμανίας.  Ξέρετε πολύ καλά ότι στην Γερμανία, όταν ενοποιήθηκε, θεωρήθηκε ολοκληρωμένη η ενοποίησή της όταν πια είχαν αποχωρήσει τα στρατεύματα κατοχής», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία», ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Άγκυρας ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. 

«Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί φιλία», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...