Στα… χαρακώματα κυβέρνηση και κόμματα για τα κανάλια

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ                                                                                                                            

Ένα βήμα μπροστά κάνει η κυβέρνηση καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, επιδιώκει να ορίσει ΕΣΡ και να καταθέσει νομοσχέδιο για προσωρινές άδειες την προσεχή Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός με φόντο τα παραπάνω συγκάλεσε- εκτάκτως – στο μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή και να ελεγχθούν οι αντιδράσεις στο κόμμα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θέλει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία να έρχεται στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αμέσως μετά την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όπου θα επιχειρήσει να αποσπάσει συναίνεση 4/5 για την σύνθεση του ΕΣΡ.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν θέλοντας προηγουμένως αφενός να περάσουν οι αρμοδιότητες ξανά στο ΕΣΡ αφετέρου να δουν καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣτΕ. Ως εκ τούτου προμηνύεται νέα εμπλοκή στη διάσκεψη των προέδρων.

Στον αέρα η Διάσκεψη των Προέδρων

Ο Νίκος Βούτσης, συγκαλεί την Δευτέρα στις 17:00 την Διάσκεψη των Προέδρων.

Ωστόσο, πρόκειται για μία συνεδρίαση στην σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να υπάρξει αίσια έκβαση. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει πως πρέπει προηγουμένως να έχουν διαβάσει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω αποφάσεις τους και να μεταβιβαστούν εκ νέου οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Δεδομένου ότι το ΣτΕ -κατά πληροφορίες- έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά καθώς μεταβίβασε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και εν συνεχεία στη Βουλή, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν δει προηγουμένως το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών.Σύμφωνα με τα ειωθότα μια απόφαση του ΣτΕ μπορεί να κάνει και 1,5 μήνα να καθαρογραφεί. Χθες, ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι χθες ανέφεραν ότι η απόφαση και το σκεπτικό θα έχουν καραρογραφεί τις επόμενες 20-25 ημέρες.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση – όπως προϊδέασε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο Νίκος Παππάς – εφόσον προκύψει εκ νέου αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, προτίθεται να καταθέσει την νέα νομοθετική της πρωτοβουλία για προσωρινή αδειοδότηση την οποία έχει έτοιμη.

ΝΔ: Πρώτα οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, μετά η Διάσκεψη των Προέδρων

Πρώτα να διασφαλιστεί ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ και μετά να γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων απαντά η ΝΔ.«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, «αντικαθιστώντας τον “νόμο Παππά” που κρίθηκε αντισυνταγματικός» και προσθέτει: «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».

ΠΑΣΟΚ: «Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή»

«Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή»διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ. «Όποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παρακάμψουν το χθεσινό μήνυμα της Δικαιοσύνης που είναι ένα μήνυμα που καθιστά και τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή και τη Δικαιοσύνη αυτόνομη, τότε οδηγούν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τις «απαράδεκτες και διχαστικές» δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ζητώντας από τα μέλη του ΣΥΡΖΑ να διαχωρίσουν την θέση τους. «Εάν δεν το κάνουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι τα βάζουν με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και οδηγούν τη Δημοκρατία μας σε περίεργους δρόμους» είπε με έμφαση.

Μαξίμου: Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει όλους, συμφωνούμε ή διαφωνούμε

«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού.

«Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του.Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Τη Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...