Στα 8 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου! (Πίνακες)

Στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζουν τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, οι δανειστές! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο EuroWorking Group, την Παρασκευή , στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές, προς την αγορά, παρέμεναν στα υψηλά 8,045 δις ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για  την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχει πρόοδος, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, αλλά υπάρχει… δρόμος ακόμα μέχρι την εξόφληση. 

Στην έκθεση οι τεχνοκράτες των δανειστών, γράφουν, ότι  «οι θεσμοί αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έγινε για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων.

Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα, δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προχωρώντας οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δημόσιας Διαχείρισης».

Ο πίνακας που εστάλη στο συμβούλιο, δείχνει ότι στα τέλη Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με κονδύλια από την Ευρώπη,  οι οφειλές είχαν φτάσει στα  9,55 δις ευρώ!

Το ποσό είναι το σύνολο από τα «φέσια» της γενικής κυβέρνησης, των εκκρεμών επιστροφών φόρου, των επιστροφών φόρου που δεν είχαν ακόμα εκκαθαριστεί και οι πληρωμές συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ακόμα βρίσκονται «υπό εξέταση».

Παρά την σημαντική μείωση των οφειλών, κάτι το οποίο παραδέχονται  τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που κάνουν λόγω για σημαντική πρόοδο, τα χρέη δεν τελειώνουν.  Οι πληρωμές της ελληνικής πλευράς ξεπέρασαν στους στόχους. Συγκεκριμένα, οι μικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%.

Όμως άλλο τα 8 δις, που βλέπουν οι δανειστές και άλλο τα 5 δις ευρώ, που φαίνονταν στα στοιχεία που έδιναν στην δημοσιότητα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό γιατί  στην έκθεση υπολογίζονται επιστροφές φόρου που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί αλλά και αιτήματα συνταξιοδότησης που επίσης δεν έχουν τύχει επεξεργασίας. Αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται στα μηνιαία στοιχεία.

Οι οφειλές:

-Φορείς γενικής κυβέρνησης: 3,6 δις αντί 5 δις τέλη Ιουνίου

-Επιστροφές φόρου: 1,4 δις ευρώ αντί 1,341 δις  ευρώ

-Εκκρεμείς επιστροφές φόρου: 1,580 δις ευρώ αντί 1,766 δις ευρώ

-Εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης: 1,412 δις ευρώ από 1,439 δις ευρώ

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...