Το Παναιτώλιο επισκέφθηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το μνημόσυνο ενορίτου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι ιερείς του Ναού πρωτοπρ. Αλέξιος Κολιάς και οικον. Χριστοφόρος Γιολδάσης και οι διάκονοι Παΐσιος Παρασκευάς και Μιχαήλ Βραχάς. Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν οι ιεροψάλτες του Ναού κ. Ιωάννης Καραγιάννης και κ. Θεόδωρος Βάτσιος.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον εκατόνταρχο, δηλαδή τον Ρωμαίο αξιωματικό που είχε υπό την εξουσία του εκατό στρατιώτες άνδρες και ο οποίος προσήλθε στον Χριστό για να του θεραπεύσει τον δούλο του που ήταν παράλυτος και υπέφερε πολύ.

Τόνισε ότι ο εκατόνταρχος, αν και εθνικός, είχε τρεις μεγάλες αρετές. Πρώτον, την αγάπη, αφού δεν ενδιαφέρθηκε για κάποιο δικό του θέμα, αλλά για θέμα υγείας του δούλου του. Δεύτερον, είχε την αρετή της αυτογνωσίας, της ταπεινότητας και της αναξιότητος, διότι είπε στον Χριστό ότι δεν είναι άξιος να μεταβεί στο σπίτι του. Τρίτον είχε την αρετή της πίστεως που συνδέεται με τις προηγούμενες αρετές. Μαζί με την πίστη στην θεότητα του Χριστού πίστευε και στην δύναμη του λόγου Του. Για αυτό επαινέθηκε από τον Χριστό, ότι δεν βρήκε τέτοια πίστη μεταξύ των Ισραηλιτών.

Κατέληξε ότι δεν φθάνει να είμαστε μόνον βαπτισμένοι Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι, αλλά να έχουμε αγάπη, αυτομεμψία και πίστη.

Δυστυχώς, στις τρεις αυτές αρετές υστερούμε στις ημέρες μας. Ζούμε σαν Εθνικοί και χειρότεροι από αυτούς, με μίσος ή με φιλαυτία, με αυτοδικαίωση και με απιστία ή ολιγοπιστία. Δηλαδή, ζούμε μια εκκοσμικευμένη ζωή. Για αυτό υποφέρουμε στη ζωή μας.

Στο περιστατικό αυτό γράφεται ότι ο Χριστός εθαύμασε για την πίστη του εκατοντάρχου. Αλλού γράφεται ότι ο Χριστός εθαύμασε για την απιστία των συμπατριωτών του, των Ναζαρηνών. Τελικά για εμάς τί θαυμάζει ο Χριστός; Θαυμάζει για την πίστη μας, ή για την απιστία μας; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο καθένας μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, που έκτισε ο μακαριστός αρχιμ. Θεόκλητος Ντζάθας. Προσκύνησε στον Ιερό Ναό, ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού κτίτορος στον τάφο του και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ησυχαστηρίου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο και μέλη του Συλλόγου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου και συνομίλησε με τις κατασκηνώτριες, την Αρχηγό και τα στελέχη της.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/sCsmxCWvXDBpAo7c6



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...