Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης
Η Ε.Ε. τιμάται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην Ένωση να διασφαλίσει αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να προχωρήσει μπροστά.

Η επιτροπή, μέσω του προέδρου της Θόρμπγιοερν Γιάγκλαντ, είπε ότι η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης.

Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε το έργο συμφιλίωσης της Ε.Ε. έχει τώρα μεταφερθεί στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αναγνώρισε ότι η Ε.Ε. διέρχεται μία σοβαρή οικονομική κρίση, ωστόσο τόνισε ότι η επιτροπή Νόμπελ θέλει να εστιάσει στις έξι δεκαετίες «ειρήνης και συμφιλίωσης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

«Βαθιά συγκίνηση και τιμή» δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Η συμφιλίωση είναι η ουσία της Ε.Ε. Μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...