Στην μεταπολεμική εποχή η εκπαίδευση! (VIDEO)

Στην μεταπολεμική εποχή η εκπαίδευση! (VIDEO)
Θέλουν να ξανακάνουν τα δημοτικά σχολεία στα ακριτικά νησιά τετραθέσια. Απαξιώνοντας την εκπαίδευση αυτών των παιδιών απαξιώνουν την εθνική μας υπόσταση!

Της Πέπης Οικονομάκη  

    Με βροντερές τις παιδικές  τους φωνές, οι 185 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Σύμης μαζί με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το δημαρχείο του νησιού  ζητώντας το αυτονόητο: Το ισότιμο δικαίωμα με όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας να φοιτούν σε τάξεις ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις τους!

     Οι μικροί μαθητές διαμαρτυρήθηκαν  ενάντια στο σχέδιο του Υπουργείου να υποβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση στο νησί τους, αλλά και σε άλλα ακριτικά νησιά, μετατρέποντας τα δημοτικά σχολεία από 6θέσια σε 4θέσια, κάτι που συνέβαινε στη μεταπολεμική  εποχή!

Στο ένα δημοτικό σχολείο  του νησιού φοιτούν 97 παιδιά και στο άλλο 88 και η μετατροπή των σχολείων τους σε τετραθέσια, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη μάθηση τους  αφού οι εναπομείναντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διδάσκουν σε σαράντα και πλέον μαθητές, δυο διαφορετικών τάξεων, π.χ. της τρίτης και της τετάρτης δημοτικού μαζί.

  Τι έχει λοιπόν σκοπό να κάνει το υπουργείο παιδείας στα ακριτόπουλά μας απαξιώνοντας την εκπαίδευσή τους; Μήπως να αναγκάσει αυτά και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν το νησί, που σημειωτέον βρίσκεται ελάχιστα μίλια από τα τουρκικά παράλια;

  ‘Ηδη, ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας,  με έγγραφο του προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την μετατροπή των δύο σχολείων σε 4θέσια και ζητά την παρέμβαση του για να μην προχωρήσει το υπουργείο σε αυτό το μέτρο.

{youtube}RBmcWHVrzJI{/youtube}

   Για την μείωση της οργανικότητας των δημοτικών σχολείων στη  Δωδεκάνησο υπάρχει ένας γενικότερος ξεσηκωμός ενώ κάποιοι βουλευτές  έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην περάσει το μέτρο .
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ.Αρβανιτόπουλο, να μην προχωρήσει στο σύνολό της, η προτεινόμενη αλλαγή οργανικότητας στα σχολεία της Δωδεκανήσου. Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση της οργανικότητας σε δημοτικά σχολεία των νησιών της Δωδεκανήσου.
Έγινε γνωστό ότι για το σχολικό έτος 2013-2014 επίκεινται μεταβολές της οργανικότητας σε σχολεία και της Δωδεκανήσου.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νομού Δωδεκανήσου, η πολυνησία, δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες και στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για τη νησιωτικότητα, στις περιπτώσεις των νησιών πρέπει να υπάρχει κατανόηση της κεντρικής διοίκησης και να προβαίνει στην παροχή ισοδυνάμων παροχών. Επισημαίνω δε ότι το εκπαιδευτικό ισοδύναμο στα Δωδεκάνησα δεν εκφράζεται αξιόπιστα με την αναλογία μαθητών-εκπαιδευτών, αλλά πρωτίστως με την αντίστοιχη νησιών-σχολείο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κυρίως η αδυναμία μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών μεταξύ νησιών, σημαίνει ότι με τις προτεινόμενες από το Υπουργείο Παιδείας περικοπές οργανικών θέσεων ουσιαστικά καταλήγουμε σε μαθητές που όχι μόνο δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης με αυτούς άλλων περιοχών, αλλά που δεν έχουν καν την δυνατότητα παρακολούθησης καίριων μαθημάτων πρωτοβάθμιας ακόμα εκπαίδευσης, όπως είναι τα Αγγλικά, η Πληροφορική, η Γυμναστική και άλλα και ούτε βέβαια υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης ιδιωτικών φροντιστηρίων.
Οι περισσότερες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις οργανικές θέσεις στα σχολεία της Δωδεκανήσου, βρίσκονται σε δυσαρμονία για την ορθολογιστική και αποτελεσματική παροχή εκπαίδευσης στα νησιά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζοντας την ανησυχία του συνόλου των πολιτών της Δωδεκανήσου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αν σκοπεύει να λάβει υπόψη του τα ανωτέρω προκειμένου να εξαιρεθούν τα νησιά της Δωδεκανήσου από την προταθείσα νέα οργανικότητα των σχολείων του νομού, η οποία ουδόλως ανταποκρίνεται ούτε στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών των νησιών, ούτε βέβαια στη νησιωτικές ιδιαιτερότητες και στην εκπαίδευση.

Αθήνα, 09 Απριλίου 2013
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΑΣΙΛΗΣ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...