Στην τελική ευθεία για το Κυπριακό

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό, χωρίς κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να ανοίγει τα χαρτιά του και με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και ο τελευταίος σε σύσκεψη που είχε στην προεδρική κατοικία με τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας, συζήτησε εκτενώς τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα διαλόγου και ειδικότερα για τα θέματα στα οποία παρατηρείται διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη σύσκεψη «έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τόσο για θέματα ουσίας όσο και για θέματα διαδικασίας σε σχέση με την επερχόμενη διαπραγμάτευση στη Γενεύη μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου καθώς επίσης και την πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου».

Επί της ουσίας και αν δεν αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα οδηγούμαστε στην πολυμερή με όλα τα θέματα ανοιχτά, (εδαφικό, εγγυήσεις, ασφάλεια) κάτι που δεν επιθυμεί η Αθήνα και απομένει το διήμερο 9 με 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε μια κατ’ αρχάς συμφωνία.

Σημειωτέον, ότι το θέμα συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν για εγγυήσεις και αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί όπως επιθυμεί η Αθήνα πριν τη διάσκεψη, παραμένει ακόμη ανοικτό. Σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός είχε χθες επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση ενός συστήματος για μεταβατική περίοδο, που να παρέχει ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και ο Άντρος Κυπριανού μιλά συχνά πυκνά για «ασάφειες» που περιλαμβάνει η συμφωνία και «κινδύνους» που κρύβει, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της Διάσκεψης και οι εμμονές της τουρκικής πλευράς.

Τσίπρας – Πούτιν μίλησαν για το Κυπριακό

Με φόντο τα παραπάνω, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης  βρέθηκε και η διευθέτηση του Κυπριακού αλλά και η συριακή κρίση.

«Συζητήθηκε σειρά διεθνών θεμάτων, ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και η διευθέτηση του Κυπριακού», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος συζήτησαν ακόμη για τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, συνομίλησαν για τη σημασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας, για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης τους το 2017, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς και για τον ρωσικό αγωγό.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα στον ρώσο πρόεδρο τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ στην Αγκυρα και την αεροπορική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...