Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 9 επίορκοι εφοριακοί!

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 9 επίορκοι εφοριακοί!

ΑΑΔΕ:  Βρέθηκαν 9 υπάλληλοι της εφορίας με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας!

Πόθεν Έσχες:  Απόκλιση μέχρι και 577.000 ευρώ στην αύξηση περιουσίας εφοριακού! 

 

 Καταθέσεις «μαμούθ», που δεν συμβάδιζαν με τα εισοδήματά τους, είχαν έξι εφοριακοί και τρείς τελωνιακοί, που πιάστηκαν στη «φάκα» του Πόθεν Έσχες!  Δείχνοντας ότι πλέον ακόμα και οι ελεγκτές… ελέγχονται, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δημοσιοποίησε τα ευρήματα των ελέγχων της. Την ώρα που οι φορολογούμενοι υποφέρουν ακόμα από τις σκληρές πολιτικές, που έχουν επιβληθεί μέσα στην μνημονιακή επταετία, την ώρα που τα λουκέτα πέφτουν «βροχή» και οι εμπορικοί δρόμοι έχουν σιγήσει, ορισμένοι από τους «φύλακες» της φορολογικής τάξης, αποκαλύφθηκε πως ήταν «λύκοι», που κερδοσκοπούσαν κάτω από τη «μύτη» των συναδέλφων τους!

 

Όμως, φαίνεται ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν θα επιβιώσουν της αλλαγής στην σύγχρονη φορολογική διοίκηση. Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην ΑΑΔΕ και στην κάθαρση του φορολογικού-ελεγκτικού μηχανισμού, όσοι νόμιζαν ότι η αμοιβή από την υπηρεσία τους είναι μόνο συμβολική και ότι έχουν δικαίωμα σε… «μπόνους», βουτώντας το δάκτυλο στο «βάζο με το μέλι»,  βγαίνουν στη… σέντρα και οι υποθέσεις τους ήδη στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον Εισαγγελέα.

 

Ή «καρφωτή» ή ανώνυμες καταγγελίες ή από τον προβλεπόμενο έλεγχο, όσοι έδωσαν έρεισμα βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της εσωτερικής διαδικασίας ελέγχου και η αλήθεια δεν άργησε να βγει στο φως. Τι να τα κάνεις τα λεφτά, άμα δεν μπορείς να τα χαρείς;  Και πως να τα ξοδέψεις αν οι ίδιοι οι συνάδελφοί σου, είναι αυτοί που ελέγχουν την αγορά; Είτε ήταν το πολυτελές σκάφος, είτε ήταν η νέα μονοκατοικία, το εισόδημά τους δεν τα κάλυπτε και οι λογαριασμοί στην τράπεζα, τους έβαψαν «ενόχους». Αν και υπάρχουν περιπτώσεις, που πραγματικά η αναντιστοιχία μπορεί να εξηγηθεί και στο τέλος η υπόθεση να μην βγάλει «λαγό», το μάθημα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες και όλοι οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, είναι ότι ΟΛΟΙ ελέγχονται.

 

Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πείσεις τον επιχειρηματία, που σκοπός του είναι το κέρδος, να είναι απολύτως σύννομος, όταν υπάρχει η υποψία ή η φημολογία στην αγορά ότι οι ίδιοι οι ελεγκτές είναι «μαύροι».  Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν έναν ακόμα στόχο, να κρατά καθαρό το πρόσωπο της Αρχής και να καθησυχάζει την αγορά ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες».

 

Επίσης δεν είναι τυχαίο, το πόσες από τις περιπτώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα είναι «καρφωτές». Μόνο από καταγγελίες ήταν τουλάχιστον τρεις. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και αν ο ελεγχόμενος, είτε είναι επιχειρηματίας στην αγορά, είτε είναι εισαγωγέας που περνά από το τελωνείο, απειληθεί ή εκβιαστεί, έχει τη δύναμη να γλυτώσει από τους επίορκους υπαλλήλους, αρκεί να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές και προχωρήσει σε καταγγελία.

 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αρχής, σημαντικές αποκλίσεις στην αύξηση της περιουσίας εννέα υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, βρέθηκαν κατά τον έλεγχο των «Πόθεν Έσχες» (πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων), από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ολοκληρώθηκαν, για το χρονικό διάστημα από 01/04/2016 έως 27/07/2017, εκατόν ογδόντα οκτώ στοχευμένοι έλεγχοι και βρέθηκαν εννέα  υπάλληλοι με μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.

 

Αναλυτικά, βρέθηκαν:

 

-ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 577.000 ευρώ, (στοχευόμενος έλεγχος)

-ένας υπάλληλος (εφοριακός) μαζί με τη σύζυγο του – υπάλληλο εφοριακό, με απόκλιση 568.000 ευρώ, (εντολή ολοκλήρωσης της Δ/νσης Επιθ/σης Υπηρεσιών)

-ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 167.000 ευρώ, (πορισματική έκθεση)

– ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 78.000 ευρώ, (στοχευόμενος έλεγχος)

-ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 58.000 ευρώ, (από καταγγελία)

-ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 57.000 ευρώ, (από καταγγελία)

-ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 55.000 ευρώ, (εισαγγελική παραγγελία)

-ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 24.000 ευρώ, (από καταγγελία)

 

Όπως τονίζεται αρμοδίως, τα σχετικά πορίσματα στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (για καταλογισμό υπέρ του Δημοσίου) και στον Εισαγγελέα (για ποινική αξιολόγηση).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294537-Brethekan-ephoriakoi-me-adikaiologete-ayxese-perioysias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...