Στις κάλπες η Γαλλία

Τεράστια συμμετοχή στον α΄γύρο των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Έχουν ψηφίσει πάνω από 400 χιλιάδες άτομα.

Εν εξελίξει βρίσκεται η ψηφοφορία για τις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία.

Σκοπός είναι να αναδειχτούν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι –από τους συνολικά επτά– που θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00. Ο δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως στα μισά της ψηφοφορίας είχαν ψηφίσει 400.000 άνθρωποι, με βάση στοιχεία από τα δύο τρίτα των εκλογικών τμημάτων.

Στις προηγούμενες προκριματικές, το 2011, την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 744.500 άνθρωποι.

Στις προκριματικές μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε δηλώσει ότι ενστερνίζεται τις πολιτικές αξίες της κεντροαεριστεράς και πληρώσει ένα ευρώ για τη συμμετοχή του.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει δηλώσει ότι θα θεωρηθεί επιτυχία η συμμετοχή 1,5-2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.

Επικρατέστεροι μεταξύ των επτά υποψηφίων θεωρούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι πρώην υπουργοί Μπενουά Αμόν και Αρνό Μοντεμπούρ.

Μεταξύ των υποψήφιων της αριστεράς, τρεις είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στην πρόθεση ψήφου: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ρίχθηκε στην κούρσα αφού ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Βενσέν Πεγιόν, μοιάζει να ακολουθεί από μακριά, όμως η ομάδα του προειδοποιεί για μια «έκπληξη» στις κάλπες.

Μεγάλος άγνωστος του πρώτου γύρου των προκριματικών είναι η συμμετοχή, την οποία παρακολουθούν με προσοχή οι αναλυτές. Μόνο μια συνειδητή κινητοποίηση των ψηφοφόρων θα δώσει στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, που θα ανακηρυχθεί στις 29 Ιανουαρίου, αρκετή νομιμοποίηση απέναντι στις δύο προσωπικότητες που έμειναν μακριά από τις προκριματικές: τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...