Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών

Άνοιξαν οι κάλπες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται λίγες εβδομάδες μετά από τις προεδρικές εκλογές, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επιδιώκει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο Μακρόν δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τη Γαλλία τα πέντε επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υφυπουργός Νέων Τεχνολογιών, Μουνίρ Ματζουμπί στη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης στο βόρειο Παρίσι, όπου είναι υποψήφιος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν En Marche και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα του Μπαϊρού Modem, τουλάχιστον το 30% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει πάνω από 17% σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις το στρατόπεδο Μακρόν θα καταφέρει συντριπτική νίκη στο δεύτερο γύρο.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι ισχυρή η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση. Η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, που έλαβε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές, είναι πιθανό να μην φτάσει τον στόχο σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Ωστόσο, αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχαν εκλεγεί δύο βουλευτές του.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/287934-Stis-kalpes-oi-Galloi-gia-tis-boyleytikes-ekloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...