Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί: Οι αριθμοί- κλειδιά, ο απροσδιόριστος παράγοντας των νέων και γιατί διεξάγονται Πέμπτη

Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί: Οι αριθμοί- κλειδιά, ο απροσδιόριστος παράγοντας των νέων και γιατί διεξάγονται Πέμπτη
Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί: Οι αριθμοί- κλειδιά, ο απροσδιόριστος παράγοντας των νέων και γιατί διεξάγονται Πέμπτη


12/12/2019 – 08:50

Σήμερα καλούνται στις κάλπες οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

Με την ψαλίδα να κλείνει μεταξύ των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, οι αναλυτές επιμένουν ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Σήμερα, είναι η τρίτη φορά που μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας.

Είναι ήδη η τρίτη φορά που μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας.

Οι εκλογές της Πέμπτης, ένα μήνα πριν από την μέχρι στιγμής τελευταία ημερομηνία για το Brexit θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα.

Ακολουθούν οι αριθμοί-κλειδιά που χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία αυτή:

650
Ο αριθμός των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται οι 533 εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας, οι 59 της Σκωτίας, οι 40 της Ουαλίας και οι 18 της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κατεβάζουν υποψηφίους σε 635 από αυτές, οι Εργατικοί σε 631 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 611.

70
Ο αριθμός των εδρών που άλλαξαν χέρια στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2017, δηλαδή το 11%. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με την Electoral Reform Society που επιδιώκει την μεταρρύθμιση του πλειοψηφικού βρετανικού εκλογικού συστήματος.

3.321
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στις εκλογές αυτές, σύμφωνα με την Electoral Administrators Society. Μόνο το ένα τρίτο των υποψηφίων, δηλαδή 1.124, είναι γυναίκες, σύμφωνα με το BBC, ενώ 227 παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, χωρίς καμία σύνδεση με τα πολιτικά κόμματα.

12
Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε μία και μόνη περιφέρεια: την Αξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ, όπου είναι υποψήφιος και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Είναι η μόνη περιφέρει όπου κατεβαίνουν περισσότεροι από 10 υποψήφιοι. Οι 6 είναι ανεξάρτητοι. Ανάμεσά τους δύο σατιρικοί υποψήφιοι, ο Lord Buckethead (Λόρδος Κουβαδοκέφαλος), που εμφανίζεται συστηματικά από το 1987, και ο Count Binface (Κόμης Σκουπιδοτενεκές), ο αυτοανακηρυχθείς «διαγαλαξιακός πολεμιστής».

5.034
Η πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον σε αριθμό ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, το μικρότερο σκορ για απερχόμενο πρωθυπουργό από το 1924. Σε περίπτωση ήττας, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα χάσει σε βουλευτικές εκλογές.

Άνω των 40.000
Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

326
Ο «μαγικός αριθμός» για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά στην θεωρία. Στην πράξη, ο αριθμός αυτός είναι λίγο μικρότερος: τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του «speaker», του προέδρου και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

317
Ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν οι Συντηρητικοί το 2017. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, οι Τόρις αναγκάσθηκαν να συμπήξουν συμμαχία με το μικρό βορειο-ιρλανδικό ενωτικό DUP και τους 10 βουλευτές του.

Ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους του Κόμματος Brexit σε καμία από τις εκλογικές περιφέρειες που κρατούν οι Τόρις, ώστε ο αριθμός των υποστηρικτών του Brexit να είναι ο μεγαλύτερος δυνατός.

59
Ο αριθμός των εδρών που διεκδικεί η «Ενωση για την Παραμονή» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μία διακομματική συμμαχία με στόχο την μεγιστοποίηση του αριθμού των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την συμμαχία ανάμεσα σε Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους και του ουαλούς εθνικιστές του Plaid Cymru, υποψήφιοι κάθε μίας από τις πολιτικές αυτές παρατάξεις απέσυραν την υποψηφιότητά τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες άλλου υποψηφίου που υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.

Το Εργατικό Κόμμα και τον Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην συμφωνία.

10
Ο αριθμός των υποψηφίων ηλικίας κάτω των 20 ετών που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Το ηλικιακό όριο είναι τα 18 χρόνια.
 

Γιατί οι εκλογές διεξάγονται Πέμπτη;

Οι επικρατούσες θεωρίες σχετικά με την συνήθεια να διεξάγονται οι εκλογές την Πέμπτη, είναι τρεις:

Η πρώτη θεωρία λέει ότι η Πέμπτη επιλέχθηκε καθώς ήταν παραδοσιακά η μέρα που οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πήγαιναν στην πόλη. Έτσι, θα ήταν ευκολότερο για αυτούς να ψηφίσουν καθώς τότε δεν υπήρχαν εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Πέμπτη να επιλέγεται με βάσει το τυπικό βρετανικό φλέγμα, καθώς η Κυριακή είναι παραδοσιακά… ημέρα κυνηγιού!

Η τρίτη κι επικρατέστερη θεωρία μιλάει για μια παράδοση που υπάρχει από τις αρχές του περασμένου αιώνα: Αρχικά, στη Βρετανία, κάθε εκλογική περιφέρεια διενεργούσε τις εκλογές διαφορετική μέρα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι είχε επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλα άλλαξαν το 1918, όταν η τότε αρμόδια επιτροπή (Representation of the People Act) αποφάσισε να περιορίσει τις εκλογές σε όλη την επικράτεια σε μία μόνο μέρα. Αλλά ποια;

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πέμπτη λέγεται ότι έγινε επειδή την Παρασκευή οι ψηφοφόροι συνήθως πληρώνονταν. Εάν λοιπόν πήγαιναν σε μία παμπ να απολαύσουν τη μπύρα τους, θεωρήθηκε ότι θα επηρεαζόταν η ψήφος τους από τα συμφέροντα που είχαν οι Συντηρητικοί στις επιχειρήσεις ζυθοποιίας.

Αν πάλι οι εκλογές γίνονταν Κυριακή, τότε η ψήφος θα επηρεαζόταν από τους υπουργούς της Ελεύθερης Εκκλησίας, οι οποίοι γενικά ήταν υποστηρικτές των Φιλελευθέρων.

Τελικά, κατέληξαν στην Πέμπτη η οποία θεώρησαν ότι απείχε από κάθε επιρροή.

 

Ποιον ψηφίζουν οι νέοι;
Στις βουλευτικές εκλογές του 2017 το 66% των νέων ηλικίας 18 και 19 ετών είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς και μόνο το 19% τους Συντηρητικούς, ανέφερε έρευνα του ινστιτούτου YοuGov.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται η ψήφος υπέρ των Εργατικών και ενισχύεται αυτή υπέρ των Συντηρητικών.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, που είναι αντίθετοι στο Brexit, σημείωσαν άνοδο μεταξύ των νέων όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τα βρετανικά ΜΜΕ . Όμως στις βουλευτικές εκλογές η ψήφος τείνει να περιστρέφεται κυρίως γύρω από το παραδοσιακό δίπολο Εργατικών- Συντηρητικών, επισημαίνει η πολιτική επιστήμονας Ρόζαλιντ Σόροκς του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...