Στις 4 Δεκεμβρίου οι εκλογές στην Αυστρία για νέο πρόεδρο

Νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν, για τρίτη φορά σε οκτώ μήνες, οι Αυστριακοί στις 4 Δεκεμβρίου.

Σκοπός είναι να αναδειχθεί ο διάδοχος του Χάιντς Φίσερ, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα είχε ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Πρόκειται για την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, τον οποίο είχε ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του την 1η Ιουλίου, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του αντιπάλου του και νικητή των εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υποστηρίζονταν από τους Πράσινους και με τον οποίο θα είναι και πάλι αντιμέτωποι στις 4 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση εκείνη για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαίου αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως «νομικίστικη» ενώ επικρίνεται πως ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μελλοντικές προσφυγές κατά εκλογικών αποτελεσμάτων, που δεν είναι αρεστά σε κάποιους.

Αρχικά ο επαναληπτικός γύρος είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, η ανακάλυψη όμως, αρχές Σεπτεμβρίου, προβλημάτων στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους – κάτι που επικρίθηκε τόσο από τον αυστριακό όσο και το διεθνή Τύπο ως «φιάσκο» — οδήγησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην αναβολή του για τις 4 Δεκεμβρίου

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...